10 korban ser...

10 korban serangan berani mati di Cameroon

YAOUNDE, 30 Jun (AFP) – Seorang pengebom berani mati pejuang Boko Haram telah membunuh sekurang-kurangnya 10 orang di utara Cameroon, sumber keselamatan berkata semalam.

Ia adalah yang terbaru dalam siri serangan yang dipertanggungjawabkan ke atas kumpulan militan yang berpangkalan di Nigeria di utara Cameroon, yang mendorong berpuluh-puluh ribu orang meninggalkan rumah mereka.

Sumber keselamatan berkata penyerang meletupkan dirinya di bandar Djakana berhampiran sempadan Nigeria semalam.

“Tujuh orang terbunuh serta-merta, termasuk pengebom. Empat yang lain kemudian meninggal dunia akibat kecederaan yang mereka alami”, kata sumber keselamatan.

“Sebahagian lainnya yang cedera telah dirawat di hospital. Kita bimbang jumlah mangsa boleh meningkat.”

Kebanyakan mangsa adalah anggota kumpulan vigilante tempatan ditugaskan untuk memburu pejuang Boko Haram.

“Mereka telah berkumpul di dalam bilik rakaman apabila penyerang memasuki dan mencetuskan bahan letupan,” kata sumber keselamatan.

Pemberontakan Boko Haram selama tujuh tahun telah meninggalkan sekurang-kurangnya 20,000 orang mati di Nigeria dan kawasan sempadan jiran Niger, Chad dan Cameroon, dan membuat lebih daripada 2.6 juta kehilangan tempat tinggal.

Kira-kira 2,000 tentera Chad ditetapkan untuk melancarkan serangan balas terhadap kumpulan itu di rantau ini, sebagai sebahagian daripada perjuangan balik oleh empat negara yang disasarkan oleh kumpulan itu.

ARTIKEL YANG SAMA