1,000 seranga...

1,000 serangan, 3,000 korban keganasan IS

LONDON, 22 Okt – Peningkatan utama dalam keganasan oleh kumpulan Negara Islam menyaksikan lebih 1,000 serangan dan hampir 3,000 kematian di seluruh dunia dalam tempoh tiga bulan lalu, firma analisis IHS Jane berkata hari ini.

Angka menunjukkan peningkatan 42 peratus dalam serangan setiap hari daripada kumpulan jihad itu, dengan purata 11.8 sehari dari Julai hingga September, meningkat daripada 8.3 setiap hari antara April dan Jun.

Angka menunjukkan bahawa serangan udara oleh gabungan yang diketuai Amerika Syarikat hanya mempunyai kesan yang terhad terhadap kumpulan itu.

Firma analisis yang berpangkalan di London mencatatkan 1,086 serangan IS, menyebabkan sejumlah 2,978 kematian orang awam dan kerajaan.

Peningkatan yang besar sebanyak 65.3 peratus purata harian dalam kejadian pembunuhan oleh kumpulan itu berbanding tiga bulan sebelumnya, dan melonjak kepada 81 peratus pada satu tahun lebih awal.

Pusat Pemberontakan dan Keganasan IHS, Jane menggunakan sumber terbuka untuk menyusun pangkalan data mereka, dan berkata IS mungkin menjalankan jauh lebih banyak serangan yang tidak dapat disahkan.

“Walaupun serangan udara dan usaha gabungan lebih luas telah meletakkan kumpulan di bawah tekanan yang besar, tetapi ia seolah-olah masih jauh untuk membolehkan penawanan semula wilayah, apatah lagi menewaskan mereka,” Matius Henman, ketua Keganasan dan Pusat Pemberontakan memberitahu wartawan.

Penglibatan Rusia meningkat di Syria sejak beberapa minggu lalu mungkin untuk mengukuhkan lagi IS, kerana terdapat ‘petunjuk jelas’ bahawa Moscow lebih berminat dalam mempertahankan rejim Syria daripada menewaskan IS. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA