108 atlet dit...

108 atlet ditegah sertai Olimpik

LAUSANNE, 27 Julai – Seramai lebih 19 pengayuh Rusia dilarang dan digantung daripada menyertai Sukan Olimpik semalam, yang membawa kepada 108 atlet selepas pendedahan penggunaan doping secara meluas di seluruh sukan Rusia.

Dalam keadaan senarai atlet Rusia yang digantung semakin meningkat, Jawatankuasa Antarabangsa Olimpik terus menghadapi kritikan sengit kerana gagal mengharamkan Rusia secara terang-terangan.

Juara atlet Olimpik Jerman, Robert Harting melancarkan serangan verbal ganas kepada presiden IOC Thomas Bach, memanggil rakan senegaranya, “sebahagian daripada sistem doping adalah bukan system anti-doping”.

Bach menarik balik bahawa keputusan untuk meninggalkan persekutuan sukan individu untuk membuat keputusan yang Rusia boleh bersaing “menghormati hak setiap atlet bersih di seluruh dunia.” Bach mencatatkan bahawa bakal atlet Olimpik Rusia perlu membersihkan ‘halangan tertinggi’ untuk menjadi lampu hijau untuk temasya itu, yang bermula pada 5 Ogos.

Lima atlet kanu dan dua atlet pentathletes moden telah dihalang, dengan bilangan atlet Rusia yang telah diharamkan sejak Ahad meningkat kepada 41.

Bach (kiri) berjabat tangan de-ngan sukarelawan sejurus tiba bagi Olimpik Rio 2016 di Antonio Carlos Jobim (Galeao) Lapangan Terbang Antarabangsa Rio de Janeiro semalam. – AFP
Bach (kiri) berjabat tangan de-ngan sukarelawan sejurus tiba bagi Olimpik Rio 2016 di Antonio Carlos Jobim (Galeao) Lapangan Terbang Antarabangsa Rio de Janeiro semalam. – AFP

Mereka adalah sebagai tambahan kepada 67 atlet trek dan padang yang telah diharamkan oleh Persatuan Persekutuan Olahraga Antarabangsa (IAAF).

Persekutuan Mendayung Antarabangsa (FISA) mengumumkan semalam bahawa 22 daripada 28 atlet Rusia dikenakan hukuman penggantungan beraksi di Sukan Olimpik Rio.

Larangan itu dikenakan berdasarkan kriteria ditetapkan oleh Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa (IOC) berikutan pengambilan doping berleluasa dalam kalangan atlet Russia ketika ini.

Menurut FISA, dengan hanya enam pendayung masih boleh beraksi, Rusia sekadar boleh mengambil bahagian dalam satu acara iaitu empat coxless lelaki. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA