11 anggota tentera Turki maut di Syria

ANKARA, 11 Feb – Seramai 11 tentera Turki maut kelmarin, termasuk dua kakitangan tentera apabila sebuah helikopter dijatuhkan pada hari yang paling berdarah dalam serangan Ankara terhadap sebuah pasukan militia Kurdish di utara Syria.

Pada 20 Januari, Turki melancarkan operasi ketenteraan menentang pasukan Perlindungan Rakyat Kurdish (YPG) di rantau Afrin, menyokong pemberontak Syria dengan serangan udara dan tentera darat.

“Pada peringkat ini, kita boleh mengatakan bahawa satu dari dua helikopter telah dijatuhkan. Dua orang tentera kami maut,” kata Perdana Menteri Binali Yildirim dalam ucapan televisyen.

Tentera Turki kemudiannya berkata sembilan lagi askar terbunuh dalam insiden berasingan tetapi tidak memberikan butiran lanjut mengenainya.

Seramai 11 lagi askar cedera dalam hari berdarah serangan pasukan tentera Turki, kata tentera. Yildirim berkata helikopter itu mempunyai misi di wilayah Afrin sebagai sebahagian daripada serangan Ankara yang digelar Operasi “Cabang Olive”.

Ankara berkata YPG adalah cabang “pengganas” Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang ditegah, yang telah melancarkan pemberontakan tiga dekad di Turki dan disenaraihitamkan oleh Washington dan Kesatuan Eropah.

Mustefa Bali, jurucakap pasukan Demokrasi Syria yang dikuasai Amerika Syarikat (AS) yang dikuasai oleh YPG, berkata di Twitter bahawa helikopter telah ditembak jatuh di wilayah Rajo di barat laut Afrin, berhampiran sempadan Turki.

Tetapi agensi berita yang dikendalikan oleh kerajaan Anadolu berkata insiden itu berlaku di wilayah sempadan selatan Hatay, dengan agensi berita swasta Dogan mengatakan pihak berkuasa cuba untuk mencapai bangkai helikopter di daerah Kirikhan itu.

Sebelum ini, Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan berkata, sebuah helikopter ditembak tanpa mengatakan siapa yang bertanggungjawab.

“Sudah tentu, perkara-perkara seperti ini akan berlaku, kita berada dalam peperangan, kita akan mengalami kerugian, tetapi kita akan menyebabkan pihak lain juga mengalami kerugian,” katanya dalam ucapan televisyen, bersumpah untuk membuat pelakunya akan mendapat “balasan yang lebih berat.” – AFP