11 bunuh pend...

11 bunuh penduduk Islam,dipenjara seumur hidup

AHMEDABAD, India, 17 Jun (AFP) – Sebelas penganut Hindu dijatuhi hukuman penjara seumur hidup oleh sebuah mahkamah India hari ini atas peranan mereka dalam pembunuhan berpuluh penduduk Islam ketika rusuhan agama 14 tahun lalu apabila Perdana Menteri Narendra Modi menjadi ketua menteri negeri Gujarat.

Hakim PB Desai juga menjatuhi hukuman penjara tujuh tahun ke atas 12 orang lain disebabkan pembunuhan 69 penduduk Islam yang ditetak dan dibakar sehingga mati di kompleks perumahan di bandar Ahmedabad di Gujarat.

Salah seorang daripada 24 lelaki beragama Hindu yang didapati bersalah terbabit oleh mahkamah khas di Ahmedabad pada awal bulan ini dijatuhi hukuman penjara 10 tahun.

Pembunuhan Gulbarg, dinamakan sempena kompleks perumahan, adalah salah satu pembunuhan paling teruk dalam keganasan selama seminggu yang meninggalkan lebih 1,000 orang terbunuh pada keseluruhannya.

Rusuhan telah lama membelenggu Modi, yang dituduh oleh kumpulan hak asasi manusia sebagai menutup mata kepada keganasan sebagai pemimpin Gujarat.

Mereka dicetuskan oleh kematian 59 jemaah Hindu dalam satu kebakaran kereta api pada 27 Februari 2002 yang pada mulanya dipersalahkan ke atas penduduk beragama Islam.