11 maut dalam...

11 maut dalam lombong runtuh di China

BEIJING, 7 Jan – Seramai 11 pelombong ditemui maut hari ini selepas lombong arang China runtuh, lapor media kerajaan, kemalangan industri yang membawa maut terbaru di negara di mana standard keselamatan kerja yang kurang dikuatkuasakan.

Para pelombong terperangkap selepas lombong batu arang runtuh pagi kelmarin dan mayat mereka ditemui sehari selepasnya berikutan usaha menyelamat yang dihambat oleh paras karbon monoksida yang tinggi dalam syaf dan penglihatan yang kurang, menurut portal berita cnwest.com.

Punca kemalangan di Yulin di utara wilayah Shaanxi itu masih dalam siasatan, menurut laman web yang dijalankan oleh kerajaan serantau.

Standard keselamatan industri sering dilanggar di China malah kemalangan maut sering menjadi tajuk berita nasional.

Insiden itu muncul beberapa minggu selepas lombong gipsum runtuh di wilayah timur Shandong yang memerangkap 29 pelombong, 11 daripadanya terselamat atau diselamatkan oleh penyelamat dalam usaha yang masih dijalankan, dengan para pekerja cuba untuk mengeluarkan sekumpulan mangsa terselamat.

Tanah runtuh pada Disember di hab komersial selatan Shenzhen, yang disebabkan oleh penyimpanan tempat buangan yang tidak betul, membunuh sekurang-kurangnya 58 orang, dengan kira-kira 25 orang dipercayai masih lagi belum ditemui. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA