11 terbunuh s...

11 terbunuh serangan udara di Yaman

RIYADH, 16 Ogos – Pakatan yang diketuai Arab Saudi berkata ia telah melancarkan siasatan “bebas” ke dalam “laporan” daripada serangan udara ke atas sebuah hospital di Yaman yang membunuh 11 orang menurut Doktor Tanpa Sempadan (MSF).

Lebih daripada 19 orang turut tercedera dalam serangan yang menyasarkan hospital MSF di wilayah utara itu yang dikuasai pemberontak daripada Hajja, agensi bantuan yang berpangkalan di Paris berkata, sambil menambah bahawa seorang kakitangan adalah antara di antara yang terbunuh.

Pertubuhan Doktor Tanpa Sempadan (MSF) berkata, bedilan itu memusnahkan sebahagian hospital di Abs, yang terletak di wilayah Hajja yang dikuasai tentera pemberontak.

Ia adalah serangan keempat apabila kurang setahun lalu, kemudahan sama dibedil.

“Sekali lagi hospital yang beroperasi sepenuhnya dan dipenuhi pesakit diserang dan mereka tidak langsung menunjukkan sikap hormat kepada kemudahan awam,” kata Teresa Sancristoval, ketua unit kecemasan MSF di Yaman dalam satu kenyataan.

Sekutu Arab Washington mengutuk serangan itu, yang datang kurang daripada 48 jam selepas serangan udara ke atas sebuah sekolah al-Quran di wilayah yang dikuasai pemberontak Saada membunuh 10 kanak-kanak, menurut MSF.

Sebagai kritikan terhadap jumlah kematian orang awam daripada kempen pengeboman yang telah disasarkan itu, pakatan itu telah menubuhkan satu pasukan penyiasat.

“Pasukan Penilaian Insiden Bersama (JIAT) bersedia menyediakan laporan mengenai serangan udara di sebuah hospital di Hajja … dan telah segera melancarkan siasatan bebas ke dalam laporan ini,” pasukan itu berkata lewat semalam.

Pasukan itu akan “mendapatkan lebih banyak maklumat daripada MSF dan akan mengumumkan sebarang penemuan kepada umum,” katanya dalam satu kenyataan yang disiarkan secara rasmi di Saudi Press Agency.

JIAT berkata ia juga sedang menyiasat serangan Sabtu di sekolah di Saada.

Pakatan itu menafikannya serangan itu menyasarkan sekolah itu, tetapi berkata ia menyasarkan sebuah kem latihan pemberontak untuk tentera kanak-kanak. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA