12 maut seran...

12 maut serangan bom

MOGADISHU, 1 Nov (AFP) – Sekurang-kurangnya 12 orang terbunuh di ibu negara Somalia hari ini selepas lelaki bersenjata Shebab menggunakan salah sebuah kenderaan yang sarat dengan bahan letupan untuk merempuh memasuki sebuah hotel, kata polis.

Shebab, yang mempunyai hubungan dengan rangkaian Al-Qaeda, telah mendakwa untuk bertanggungjawab atas serangan pada awal pagi di hotel Sahafi, yang popular dengan anggota parlimen, kakitangan kerajaan dan ahli perniagaan.

Shebab berkata mereka masih bertempur dengan beberapa anggota keselamatan, tetapi kehadiran askar Kesatuan Afrika, bertempur bersama tentera kerajaan, berkata mereka telah menawan bangunan tersebut.

“Penyerang telah meletupkan bom kereta untuk memasuki bangunan, kami telah menerima laporan 12 orang terbunuh,” kata polis Abdulrahid Dahir.

Saksi berkata mereka telah melihat beberapa mayat yang terbunuh dalam letupan awal, apabila sebuah bas mini yang dpenuhi dengan bahan letupan dilaporkan digunakan untuk merempuh pagar di perkarangan hotel, yang disusuli dengan letupan kedua.

Komando Shebab seterusnya menyerbu masuk, dengan saksi melaporkan pertempuran yang sengit dan beberapa letupan kuat.

“Terdapat satu letupan yang besar dan orang di pintu masuk terbunuh,” menurut Mohamed Ismael, saksi yang berada tidak jauh dari tempat kejadian itu, apabila serangan berlaku.

Pemberontak Shebab, yang bertempur untuk mengguling kerajaan di Mogadishu, telah melancarkan beberapa serangan ke atas hotel di ibu negara.

Pejuang Islam sering kali menggunakan bom kereta yang dipandu oleh pengebom berani mati untuk memasuki sebuah kompleks atau bangunan, dengan lebih ramai penyerang menyusuli selepas itu.

ARTIKEL YANG SAMA