12 pendatang...

12 pendatang lemas selepas bot tenggelam

ATHENS, 28 Jan – Dua belas pendatang lemas apabila bot mereka karam di sebuah pulau Yunani berhampiran dengan Turkey, pengawal pantai Yunani berkata pada hari Khamis, apabila pendatang terus melintasi ke Eropah walaupun dalam keadaan musim sejuk yang teruk.

“Seorang lelaki yang berjaya berenang ke pantai memberitahu pihak berkuasa Greek, bot yang dijalankan itu membawa 40 hingga 45 orang,” kata seorang pegawai pengawal pantai.

Bencana tersebut berlaku lewat kelmarin di utara Pulau Samos di Laut Aegean timur, berhampiran dengan pantai Turki.

Sembilan orang berjaya diselamatkan setakat ini, Frontex dan kapal pengawal pantai masih mencari mangsa yang lain.

“Kami tidak pasti sama ada sembilan yang diselamatkan adalah antara 45 itu atau mereka berada di dalam bot yang berbeza,” kata pegawai itu.

Lebih daripada 600,000 pelarian dan pendatang melarikan diri dari Syria, Afghanistan dan negara-negara yang dilanda peperangan tiba di Greece dari Turki tahun lepas, dengan mengambil risiko membuat lintasan pendek melalui laut tetapi berbahaya, kebanyakkannya menggunakan rakit kembung. Beratus-ratus lemas.

Sehari sebelum itu, enam pendatang termasuk seorang kanak-kanak lemas apabila kapal mereka karam di Pulau Kos berhampiran dengan Turki.

Negara-negara EU semakin kritikal dalam Athens cuba mengendalikan krisis penghijrahan paling teruk di benua itu sejak Perang Dunia Kedua. Lebih daripada satu juta pendatang memasuki Eropah tahun lepas, terutamanya melalui Greece. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA