12 pengebom B...

12 pengebom Bahrain disabitkan bersalah

DUBAI, 16 Nov (Reuters) – Sebuah mahkamah jenayah Bahrain menghukum 12 orang penjenayah selepas didapati bersalah melakukan serangan bom ke atas polis, seorang pegawai kanan kehakiman berkata dalam satu kenyataan lewat semalam.

Bukti menunjukkan bahawa defendan, dibicarakan di Mahkamah Jenayah Tinggi, telah ‘secara langsung dikaitkan’ kepada enam pengeboman yang dilakukan antara 2013 dan 2014, Peguam bela Ahmed Al-Hammadi berkata dalam satu kenyataan yang disiarkan oleh Bahrain News Agency.

Pegawai itu berkata dakwaan rasmi telah dibuat terhadap defendan selepas bukti dikumpulkan termasuk cap jari, ‘yang secara langsung dipadankan dengan lima daripada suspek untuk bahan letupan dan bahan-bahan pembuatan bom yang dijumpai di dalam sebuah rumah di Saar,” kata kenyataan itu.

Defendan mempunyai hak penuh dan undang-undang untuk membuat rayuan, kata kenyataan itu.

Sunni Islam yang menjadi tuan rumah Amerika Fifth Fleet di Teluk, telah mengalami pergolakan sekali-sekala sejak bantahan besar-besaran pada tahun 2011 yang diketuai oleh Syiah, majoriti menuntut pembaharuan dan peranan yang lebih besar dalam kerajaan.

Kerajaan menafikan tuduhan pembangkang terhadap mendiskriminasikan Syiah.

ARTIKEL YANG SAMA