13 cedera kebakaran besar di Sydney

SYDNEY, 13 Feb – Satu kebakaran besar berlaku di tapak pembinaan sebuah gedung bertingkat tinggi di ibu negara Australia di New South Wales, Sydney pada pagi hari ini.

Seramai 20 anggota bomba bergelut memadamkan kebakaran itu, di mana 13 orang sedang dirawat akibat terhidu asap tebal, menurut pihak berkuasa.

Pegawai bomba menerima laporan mengenai kebakaran tersebut pada pukul 08:43 (AEDT) di bangunan tertutup di kawasan pelabuhan Circular Quay, di mana ia berlarutan selama dua jam kemudian, seorang jurucakap bomba dan anggota penyelamat memberitahu Xinhua.

“Apabila mereka cuba memadamkan kebakaran, jaringan atau perancah di bahagian luarnya terturun, tatkala kebakaran itu juga dilihat berlaku di kawasan pembinaan,” katanya.

Semua orang telah dipindahkan dan kami menyediakan zon pengecualian di sekitar tapak tersebut.”

Paramedik merawat 13 orang di tempat kejadian dan yang lain di kawasan itu diminta untuk meninggalkan kawasan itu tatkala kepulan asap dan angin semakin teruk, jurucakap ambulans negara itu memberitahu Xinhua.

Penyebab kebakaran masih belum ditentukan tetapi media tempatan melaporkan bahawa silinder gas di tapak tersebut meletup dan mengejutkan pejalan kaki berdekatan. Perkhidmatan kereta api, bas dan feri turut terganggu buat sementara waktu.

Tapak ini adalah sebahagian daripada kawasan pembangunan yang dirancang untuk membina beberapa pangsapuri bertingkat tinggi, menurut laporan tempatan. – Xinhua