13 cedera tem...

13 cedera tembakan di Bridgeport

BRIDGEPORT, Conn., 22 Ogos – Polis sedang mencari sekurang-kurangnya dua suspek dalam kejadian tembakan di dalam satu majlis parti yang diadakan di dalam sebuah rumah yang mengakibatkan 13 orang tercedera, semalam.

Polis Bridgeport berkata mereka percaya penembak bersembunyi di sebalik semak di rumah tersebut, di mana majlis parti itu diadakan awal pagi, melepaskan tembakan ke atas lebih daripada 100 orang.

“Orang mulanya menyangka ia adalah bunyi bunga api. Walaupun DJ berkata, ‘jangan bimbang tentang hal itu, ia adalah bunga api,’ sehingga orang ramai mula menyedari mereka ditembak,” kata Kapten Brian Fitzgerald pada sidang akhbar.

Kebanyakan mangsa terdiri daripada mereka yang berusia antara 18 hingga 24, mengalami luka akibat tembakan di kaki mereka. Bagaimanapun, hanya lima mangsa dimasukkan ke hospital, termasuk seorang wanita yang telah disenaraikan dalam keadaan kritikal dengan kecederaan di muka dan rahang.

Polis berkata, pengendali parti itu telah pergi ke jabatan polis untuk cuba memohon permit, tetapi tidak diluluskan.

“Mereka mahu menjual alkohol dan caj untuk parti,” kata Ketua Armando J. Perez.

Motif tembakan masih tidak jelas. Polis sedang menyiasat sama ada suspek terlibat dalam majlis parti tersebut.

Demokratik AS Sens. Richard Blumenthal dan Chris Murphy mengeluarkan kenyataan mengutuk keganasan berikut insiden penembakan itu.

Blumenthal mengulangi gesaannya untuk “langkah-langkah pencegahan keganasan senjata.” – AP

ARTIKEL YANG SAMA