13 tentera Li...

13 tentera Libya maut dibunuh pengganas

BENGHAZI, 11 Nov (AFP) – Sekurang-kurangnya 13 tentera Libya terbunuh oleh tindakan sekumpulan pengganas di timur negara itu semalam.

“Kebanyakan tentera yang maut itu dibunuh pengganas menggunakan bahan letupan buat sendiri,” kata jurucakap tentera, Miloud al-Zawi.

Zawi berkata 16 anggota keselamatan terkorban, tetapi hanya dinyatakan 13 sahaja yang terkorban semalam. Tidak dapat dipastikan bila atau bagaimana tiga yang lainnya mati.

Menurut sumber, askar terbunuh di kawasan konflik yang berbeza di seluruh bandar timur. BenghaziZawi, bagaimanapun menegaskan, bahawa pasukan keselamatan telah ‘melakukan tindakan awal dan memperoleh kemenangan besar’.

Beliau berkata tentera berjaya merampas kuasa pangkalan tentera, sambil menambah bahawa ‘peperangan akan berterusan dan tidak akan berhenti sehingga kawasan yang dikuasai oleh kumpulan pengganas dibebaskan’.

Seorang anggota tentera Libya berkawal di pusat pemeriksaan di daerah Sabri, utara Benghazi. – AFP
Seorang anggota tentera Libya berkawal di pusat pemeriksaan di daerah Sabri, utara Benghazi. – AFP

Zawi tidak mengulas lanjut mengenai di mana kawasan atau asas yang telah menjadi sasaran, atau kumpulan mana yang terlibat.

Libya telah mempunyai dua pentadbiran sejak Ogos 2014, apabila pakatan militia menakluki ibu negara dan menubuhkan Parlimen sendiri di Tripoli manakala memaksa kerajaan diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk berlindung di Tobruk, di timur.

Negara utara Afrika yang kaya dengan minyak itu menjadi huru-hara selepas kejatuhan Muammar Gaddafi pada tahun 2011.

PBB telah menganjurkan perbincangan untuk mewujudkan kerajaan perpaduan baru untuk menamatkan pertempuran antara tentera dan militia yang merampas Tripoli, dengan utusan PBB ke Libya menyuarakan harapan bahawa satu perjanjian akan berlaku.

Di bawah perjanjian perkongsian kuasa, Libya akan ditadbir oleh sembilan anggota Majlis Presiden yang terdiri daripada Perdana Menteri, lima timbalan perdana menteri dan tiga menteri kanan.