13 terbunuh b...

13 terbunuh bas jatuh dari jambatan di India

NEW DELHI, 5 Mei (Xinhua) – Sekurang-kurangnya 13 orang terbunuh dan lebih 50 yang lain cedera dalam kemalangan jalan raya utama di tengah negara bahagian India Chhattisgarh lewat malam Rabu, kata seorang pegawai kanan polis, semalam.

“Kejadian itu berlaku apabila sebuah bas penumpang mewah di mana mangsa sedang dalam perjalanan telah jatuh dari jambatan dan terbalik berhampiran Daldhowa Ghat di daerah negeri Balrampur sekitar 10:30 malam (waktu tempatan) pada hari Rabu,” katanya, dengan namanya tidak mahu disiarkan.

Manakala 13 mangsa mati di tempat kejadian, mangsa yang cedera telah dimasukkan ke sebuah hospital tempatan di mana keadaan daripada 16 mangsa dikatakan serius, kata pegawai itu, sambil menambah angka kematian boleh meningkat di hari-hari mendatang. Saluran TV tempatan melaporkan, memetik saksi mata, bahawa kejadian yang tidak diingini itu berlaku apabila pemandu bas terbabas di selekoh tajam bagi mengelak daripada bertembung dengan motosikal yang datang dari arah bertentangan dan kemudian bas itu hilang kawalan.