13 tertuduh p...

13 tertuduh pencerobohan mengaku bersalah

KOTA KINABALU, 22 Feb (Bernama) – Tiga belas daripada 19 individu yang diperintahkan untuk membela diri berkaitan pencerobohan bersenjata di Lahad Datu mahu mengaku bersalah dengan pengakuan mereka dijangka dilakukan kelmarin, Mahkamah Tinggi di sini diberitahu kelmarin.

Tertuduh termasuk tiga lelaki tempatan yang mana tuduhan pindaan ke atas mereka dibuat pada 5 Februari.

Para peguam yang mewakili kesemua 13 tertuduh meminta untuk bertemu anak guam mereka berhubung keputusan mereka hari ini dengan rayuan dan supaya hukuman diringankan, akan dibuat hari ini.

Hakim Stephen Chung, yang menetapkan tiga minggu mulai kelmarin untuk mendengar keterangan pihak pembelaan, menangguhkan prosiding kepada kelmarin.

Pada 5 Februari, Chung memerintahkan 19 daripada 30 tertuduh dalam kes itu untuk membela diri selepas mendapati pihak pendakwa berjaya membuktikan kes prima facie selepas 239 hari perbicaraan yang bermula pada 6 Januari, 2014.

Sebahagian tertuduh menghadapi antara satu dan pelbagai tuduhan kerana menganggotai kumpulan pengganas dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Ada yang didakwa melindungi individu yang dia tahu adalah anggota kumpulan pengganas; membantu atau memberi sokongan kepada kumpulan pengganas itu; dan membantu kumpulan pengganas dengan menyalurkan bantuan kewangan.

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di antara 12 Febrauri dan 10 April, 2013.

Pihak pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya (DPP) Mohd Dusuki Mokhtar dan dibantu DPP Datuk Jamil Aripin, telah membawa 166 saksi dalam perbicaraan yang dijalankan di Jabatan Penjara Sabah.

Satu pasukan yang diketuai Datuk N. Sivananthan, peguam yang dilantik kerajaan Filipina, mewakili rakyat Filipina, manakala Abdul Gani Zelika, Putli Noor Asikin Datu Gulam dan satu pasukan diketuai Kamaruddin Mohamad Chinki dan Ram Singh masing-masing mewakili tiga lelaki tempatan.