15 ditahan ol...

15 ditahan oleh tentera Thai berhubung serangan

BANGKOK, 18 Ogos – Junta Thailand hari ini menahan kira-kira 15 suspek di berek tentera kerana disyaki melancarkan siri serangan bom maut dan bakar ke atas bandar peranginan pelancong minggu lepas.

Tidak ada yang mendakwa bertanggungjawab ke atas pengeboman sekali gus, yang melanda bandar-bandar di selatan negara Khamis dan Jumaat lepas, membunuh empat dan mencederakan puluhan yang lain termasuk para pengunjung Eropah.

Serangan itu sepertinya luar biasa di sebuah negara di mana pengunjung asing dan bandar-bandar pelancong jarang sekali disasarkan dalam serangan keganasan politik di negara itu.

Para penyiasat berada di bawah tekanan memuncak untuk membuat tangkapan segera. Pelancongan terdiri daripada 10 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar Thailand dan salah satu daripada beberapa tempat keuntungan ekonomi kerajaan itu di bawah pemerintahan junta.

Hari ini, para penyiasat mengesahkan mereka telah menahan beberapa suspek.

“Pihak berkuasa telah menahan 17 suspek di berek khas 11th Army Circle di Bangkok namun kami membebaskan dua daripada mereka,” Kolonel Burin Tongprapai, penasihat undang-undang utama junta, memberitahu para wartawan hari ini.

Tambahnya, pihak berkuasa sedang melihat untuk menahan semula dua daripada suspek yang dibebaskan dan sepertinya keseluruhan kumpulan itu akan didakwa pada Jumaat.

Komen Kolonel Burin itu menunjukkan peranan utama tentera yang terlibat dalam siasatan itu dan penerimaan rasmi pertama yang membabitkan beberapa suspek yang telah ditahan sejak pengeboman di berek tentera. – AFP