15 militan te...

15 militan terbunuh serangan udara Pakistan

ISLAMABAD, 14 Sept (AFP) – Lima belas orang militan Islam telah terbunuh dan tujuh daripada tempat persembunyian mereka dimusnahkan dalam serangan udara baru di rantau puak yang tidak mempunyai undang-undang di Pakistan dan bersempadan dengan Afghanistan, kata tentera.

Serangan udara dilancarkan semalam di daerah Shawal daerah puak Waziristan Utara, di mana tentera memulakan serangan utama pada Jun tahun lalu ke atas pangkalan Taliban dan Al-Qaeda.

“Seramai 15 orang pengganas terbunuh dan 7 orang dari tempat persembunyian mereka dimusnahkan di Shawal hari ini menerusi serangan udara,” kata satu kenyataan ringkas yang dikeluarkan malam semalam.

Jumlah kematian tidak dapat disahkan kerana kawasan tersebut adalah terpencil dan wartawan tidak dibenarkan masuk.

Pakistan telah bertempur dengan pemberontakan Islam sejak 2004, ekoran serangan pimpinan AS di negara jiran Afghanistan pada 2001 dan penyebaran militan di sempadan.

Pegawai berkata lebih daripada 3,500 orang militan telah terbunuh sejak pelancaran serangan terbaru pada minggu lalu.

Pakistan telah mempergiat serangan udara dan serangan darat, serta serangan ke atas tempat persembunyian militan sejak Disember 2014, apabila satu serangan Taliban ke atas sebuah sekolah membunuh lebih daripada 150 orang, kebanyakannya kanak-kanak sekolah.

Pihak berkuasa mendakwa serangan mencatat kejayaan besar. Serangan berselerak masih berlaku di negara, walaupun mereka sudah berkurangan berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Menurut data yang dikumpul oleh Portal Keganasan Asia Selatan, Pakistan pada tahun ini dijangka menghadapi nahas paling rendah di kalangan orang awam dan anggota keselamatan disebabkan kegiatan militan sejak 2007, tahun Tehreek-e-Taliban Pakistan ditubuhkan.

Pegawai AS, India dan Afghan telah mengadu sementara Pakistan telah menunjukkan kerelaan untuk mengatasi ancaman militan dalamannya, ia gagal mengambil tindakan yang sama ke atas kumpulan Islam dengan matlamat luaran seperti Taliban Afghan, rangkaian Haqqani dan Lashkar-e-Taiba.

Di samping jet pejuang buatan AS F-16 dan JF-17 buatan tempatan, Pakistan menghantar pesawat udara buatan sendiri pada minggu lalu yang membunuh tiga orang militan di zon konflik yang sama, menyertai beberapa buah negara lain dengan teknologi tersebut.