150 hakim, ah...

150 hakim, ahli politik berkaitan dadah

MANILA, Filipina, 7 Ogos – Presiden Filipina, Rodrigo Duterte mengumumkan kaitan lebih 150 hakim, datuk bandar, penggubal dasar, polis dan anggota tentera kepada dadah haram hari ini, mengarahkan mereka untuk menyerah diri bagi penyiasatan ketika dia meningkatkan peperangan berdarahnya ke atas apa yang digelarnya ‘wabak’. Duterte dengan segera melepaskan tentera dan polis yang dinamakannya dari jawatan mereka sekarang dan mengarahkan anggota keselamatan kerajaan untuk berundur dari ahli-ahli politik yang dikenal pastinya dalam ucapan yang disiarkan menerusi televisyen. Dia juga mengarahkan lesen-lesen senjata bagi nama-nama terbabit ditarik balik.

“Kesemua tentera dan polis yang terlibat dengan orang-orang berkenaan, saya memberikan anda 24 jam untuk melaporkan kepada unit utama mereka atau saya akan menekan anda. Saya akan mengetepikan anda daripada perkhidmatan,” kata Duterte dalam ucapan di kem tentera di selatan bandar Davao.

Dia berkata bahawa senarai ahli-ahli politik, hakim dan penguat kuasa undang-undang yang diberikan kepadanya oleh tentera dan polis mungkin atau mungkin tidak benar, tetapi dia memiliki tugasan untuk didedahkan kepada umum bagaimana masalah dadah itu menjadi begitu merebak.

“Tiada proses wajar daripada kata-kata saya,” kata Duterte.

“Anda tidak akan menghentikan saya dan saya tidak takut walaupun jika anda berkata saya boleh berakhir dalam penjara.”

Senarai nama-nama, yang dikatakan Duterte melibatkan sebahagian rakan, yang disahkan oleh pihak berkuasa tetapi tidak mengandungi maklumat pegawai-pegawai yang didakwa terlibat dalam perdagangan dadah atau memberikan sebarang bukti. Sebahagian nama adalah tidak lengkap sementara yang lain tidak mempunyai pangkat atau kedudukan dalam kerajaan.

Mereka melibatkan lapan hakim, lima pesara dan jeneral yang ada sekarang sementara selebihnya kebayakannya datuk bandar dan pegawai polis. Seorang jeneral bersara, Vicente Loot, sebelumnya dinamakan secara terbuka oleh Duterte dan menafikan sebarang salah laku. – AP