152 penunjuk ...

152 penunjuk perasaan dipenjara

KAHERAH, 16 Mei (NNN) – Mahkamah Mesir menghukum 152 penunjuk perasaan pada Sabtu lepas untuk hukuman di antara dua dan lima tahun di penjara setiap seorang selepas mereka membuat tunjuk perasaan terhadap keputusan untuk menyerahkan dua pulau di Laut Merah ke Arab Saudi, menurut sumber kehakiman dan media negeri.

Ratusan pegawai polis dikerahkan di tengah Kaherah pada 25 April untuk mematahkan bantahan terhadap keputusan Presiden Abdel Fattah al-Sisi untuk menyerahkan pulau Tiran dan Sanafir.

Lebih daripada 200 orang dibicarakan dalam kaitan dengan bantahan itu, menurut sumber kehakiman itu lagi.

Daripada yang dihukum pada Sabtu itu, 101 orang menerima hukuman penjara lima tahun dan 51 orang menerima hukuman penjara dua tahun, menurut sumber kehakiman dan akhbar kerajaan al-Ahram.

Penunjuk perasaan seramai 152 orang itu disabitkan atas kesalahan melanggar undang-undang larangan orang ramai daripada melakukan tunjuk perasaan tanpa memberitahu pihak Kementerian Dalam, tambah sumber kehakiman itu lagi.

Orang-orang yang turut serta dalam bantahan tersebut. – AFP
Orang-orang yang turut serta dalam bantahan tersebut. – AFP

Peguam pertahanan Ahmed Helmy berkata mereka akan merayu. “Tiada bukti bersalah,” dia memberitahu Reuters.

Pendakwaan itu tidak mengeluarkan sebaran keterangan rasmi atas keputusan yang dibuat itu.

Dalam bantahan serupa, pada 15 April, ribuan orang telah menggesa bagi “kejatuhan rejim”, slogan dari pemberontakan 2011 yang mengakhiri pemerintahan Hosni Mubarak selama 30 tahun dan secara ringkas memberi kuasa Ikhwanul Muslimin.

Lebih daripada 100 orang ditahan pada bantahan itu, pegawai keselamatan berkata ketika itu. Kebanyakannya kemudian dilepaskan tanpa sebarang tuduhan, menurut sumber kehakiman itu.

Pegawai Arab Saudi dan Mesir berkata pulau itu milik kerajaan itu dan hanya di bawah kawalan Mesir kerana Riyadh telah meminta Kaherah untuk melindunginya pada 1950.