16 juta warga...

16 juta warga Yaman tanpa air bersih

SANAA, 26 Mei (AFP) – Hampir dua pertiga penduduk di Yaman yang dilanda perang tidak mempunyai akses kepada air bersih, ketika sudah masuk dua bulan kempen udara diketuai Saudi menentang pasukan pemberontak, menurut agensi bantuan Oxfam hari ini.

“Serangan udara berterusan, pertempuran daratan dan kekurangan minyak bermaksud bahawa tambahan tiga juta Yaman kini tanpa air minuman, membangkitkan jumlah warga Yaman tanpa bekalan air bersih dan sanitasi kepada sekitar 16 juta,” kata persatuan berpangkalan di Britain.

“Ini adalah sama dengan bilangan penduduk di Berlin, London, Paris dan Rom jika digabungkan,” kata pengarah Yaman Oxfam, Grace Ommer dalam satu kenyataan.

Malah sebelum kemuncak pertempuran, separuh daripada penduduk negara miskin itu tidak memiliki akses kepada air minuman bersih, menurut kumpulan itu.

Gabungan diketuai oleh Riyadh melancarkan serangan udara pada 26 Mac menentang pemberontak Huthi Syiah dan pasukan bersekutu setia kepada bekas presiden Ali Abdullah Saleh, dalam bidaan untuk menempatkan semula Presiden yang disokong Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, Abedrabbo Mansour Hadi.

Pemberontak menakluki bandar itu pada September dan maju ke selatan, memaksa Hadi untuk lari ke Arab Saudi dan mencetuskan pertempuran ganas antara penyokong dan penentangnya.