16 maut nahas...

16 maut nahas belon udara

LOCKHART, Amerika Syarikat, 31 Julai – Enam belas orang terbunuh apabila belon udara panas terhempas dalam satu kebakaran di sebuah ladang luar bandar di tengah Texas, beritahu pihak berkuasa kepada media tempatan semalam, salah satu kemalangan paling teruk dalam sejarah.

Belon itu terbakar dan terjatuh ke tanah sejurus selepas subuh di luar bandar Lockhart, kira-kira 30 batu dari selatan Austin, kata Lynn Lunsford daripada Pentadbiran Penerbangan Persekutuan (FAA) dalam satu kenyataan.

“Apabila Anggota Respons Kecemasan dan Pejabat Sheriff tiba di tempat kejadian, jelasnya kebakaran yang dilaporkan berlaku di bahagian bakul belon udara panas,” kata Pejabat Sheriff Daerah Caldwell dalam satu kenyataan yang disiarkan di Twitter.

Jabatan Keselamatan Awam Texas mengesahkan bahawa 16 orang telah terkorban, menurut Negarawan Amerika Austin dan media AS lain.

Wartawan di tempat kejadian, yang berkumpul di jalan kampung di mana orang yang lalu berhenti untuk melihat kebakaran di Texas, diminta menjauhi tapak nahas sebenar.

Sebahagian rangka belon udara panas kelihatan di kawasan ladang tanaman ketika para penyiasat mencari serpihan lain pada Sabtu, 30 Julai, di Tengah Texas berhampiran Lockhart, Texas. – AP
Sebahagian rangka belon udara panas kelihatan di kawasan ladang tanaman ketika para penyiasat mencari serpihan lain pada Sabtu, 30 Julai, di Tengah Texas berhampiran Lockhart, Texas. – AP

Penduduk tempatan meramalkan belon telah terkena talian elektrik di ladang tersebut.

“Saya tidak nampak belon terkena talian. Saya hanya mendengar bunyi pop, dan apa yang saya tahu selepas itu adalah bola api meletus,” beritahu Margaret Wylie, wanita berusia 66 tahun yang tinggal berhampiran dan menyaksikan kejadian itu, kepada penyiar TWC Berita Austin.

Penyiasat FAA sedang berkunjung ke tapak itu, kata Lunsford, dengan Lembaga Keselamatan pengangkutan Nasional mengambil alih siasatan.

Kumpulan respons FBI di bandar San Antonio diminta untuk membantu dalam siasatan, kata penyiasat utama NTSB Erik Grosof.

Gabenor Texas Greg Abbott menyampaikan ucapan takziah kepada mereka yang terjejas oleh nahas.

“Doa kami sentiasa bersama mangsa dan keluarga mereka, serta komuniti Lockhart,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Gambar yang disiarkan dalam media sosial jelasnya menggambarkan kemalangan belon di udara dengan kebakaran besar sebelum jatuh ke bumi. – AFP