16 maut seran...

16 maut serangan berani mati di Iraq

RAMADI, Iraq, 18 Nov – Seorang pengebom berani mati meletupkan kenderaan yang sarat dengan bahan letupan di satu majlis perkahwinan di sebuah bandar barat ibu negara Iraq semalam, membunuh sekurang-kurangnya 16 orang, kata pegawai.

Serangan itu berlaku di Amriyat al-Fallujah, sebuah bandar di wilayah Anbar, 40 kilometer dari ibu negara yang mana mengakibatkan lebih daripada 30 orang cedera.

Tidak ada pihak yang mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu, tetapi kumpulan berani mati Islamic State (IS) kerap menjalankan pengeboman berani mati yang menyasarkan orang awam di Iraq.

Serangan itu berlaku tiga hari selepas pengeboman berani mati yang didakwa oleh IS di Fallujah, sebuah bandar di barat laut Amriyat al-Fallujah, membunuh sekurang-kurangnya 15 orang.

IS menakluki kawasan-kawasan utara dan barat Baghdad pada 2014, tetapi tentera Iraq telah menawan semula pada kebanyakan wilayah yang mereka tewas, dan mereka kini berjuang untuk menggulingkan kumpulan berani mati itu dari Mosul, bandar terakhir yang dikuasai mereka di negara itu.

Walaupun IS telah berpaling dari kawasan yang pernah dikepungnya di timur dan tengah Anbar, kumpulan berani mati itu masih mengawal beberapa bandar di wilayah barat. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA