165 kerajaan ...

165 kerajaan dunia sertai perjanjian iklim Paris

PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU, 22 April – Para pemimpin dunia berhimpun di PBB hari ini untuk menandatangani perjanjian iklim Paris dan menguatkuasakannya dengan cepat untuk mula menangani kepanasan sejagat.

Presiden Perancis Francois Hollande dan Justin Trudeu dari Kanada akan menyertai Setiausaha Negara AS John Kerry bagi majlis yang dihadiri oleh lebih 165 buah kerajaan, penandatangan sehari terbesar bagi perjanjian antarabangsa.

Diadakan pada Hari Bumi, majlis ini diadakan empat bulan selepas perjanjian yang sukar diperolehi ini dicapai di Paris dan menandakan langkah pertama ke arah mengikat negara-negara kepada janji-janji yang dibuat untuk mengurangkan pengeluaran gas rumah hijau.

Penerima anugerah Oscar dan juga aktivis persekitaran, Leonardo DiCaprio akan hadir untuk bersedia memberi pujian kepada para pemimpin bagi penandatanganan itu, dan menggesa yang lain supaya melakukan yang sama dan merayu kepada semua supaya melaksanakan komitmen mereka.

Sementara AS, China dan India – pengeluar gas rumah hijau tertinggi di dunia tidak akan diwakili di peringkat tertinggi mereka, kira-kira 60 pemimpin negara dan kerajaan bersedia untuk menandatangani. Antara mereka ialah pemimpin negara-negara pulau seperti Fiji, Tuvalu dan Kiribati.

Gambar fail bertarikh 6 Disember 2015 menunjukkan aktivis alam sekitar membentuk rantaian manusia mewakili tanda keamanan dan ejaan “100% boleh diperbaharui”, di laluan sebelah daripada COP21, Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa berhampiran Menara Eiffel di Paris. - AP
Gambar fail bertarikh 6 Disember 2015 menunjukkan aktivis alam sekitar membentuk rantaian manusia mewakili tanda keamanan dan ejaan “100% boleh diperbaharui”, di laluan sebelah daripada COP21, Persidangan Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa berhampiran Menara Eiffel di Paris. – AP

Mereka akan secara rasmi menyampaikan pengesahan lengkap dari parlimen mereka. Mengorak langkah cepat, 13 buah negara setakat ini telah mengesahkan perjanjian, tetapi bagi kebanyakan yang menandatangani, kelulusan akhir perjanjian Paris boleh berlarutan dan melibatkan perundangan baru kepada parlimen. Tetapi masih masa tidak boleh dibazirkan.

Perjanjian Paris akan berkuat kuasa sebaik sahaja 55 buah negara yang bertanggung jawab bagi 55 peratus gas rumah hijau dunia mengesahkan perjanjian itu. tarikh sasaran bagi perjanjian akan bermula pada tahun 2020. – AFP