18 buah rumah...

18 buah rumah ranap dijilat api

LOS ANGELES, 25 Julai – Api meluncur menuruni pinggir bukit yang curam ‘seperti kereta api kargo’ dengan meninggalkan tinggalan rumah yang masih terbakar dan memaksa beribu-ribu orang melarikan diri daripada kebakaran hutan yang berpusar-pusar melalui ngarai yang terlalu kering di Selatan California, menurut pihak berkuasa semalam.

Kebakaran yang telah memusnahkan kira-kira 18 buah rumah di utara wilayah Los Angeles semakin kuat dua hari selepas ia berlaku, yang mengakibatkan begitu banyak asap di udara sehingga kapal terbang yang menggugurkan air ke atasnya terpaksa menangguhkan penerbangan pada tengah hari.

“Bagi tempoh ini pada tahun ini, ia adalah kebakaran yang paling kuat pernah saya lihat dalam tempoh 32 tahun karier saya,” kata ketua bomba wilayah itu Daryl Osby.

Kira-kira 300 batu ke pantai, kru-kru berusaha mengawal satu lagi kebakaran yang membakar lebih 17 meter persegi yang telah memusnahkan enam buah rumah semalam dan memaksa pemindahan di luar rantau Big Sur yang mempunyai pemandangan indah itu.

Kebakaran Selatan California telah memusnahkan kira-kira 46 batu persegi banjaran bukit berhampiran bandar Santa Clarita. Osby berkata anggaran saiz yang boleh tumbuh sebaik saja penilaian lebih baik dilakukan.

Kapal terbang tidak dapat menggugurkan air ke atas kebakaran itu bagi sebahagian tempoh lama tengah hari sebelum menyambung semula selama beberapa jam sebelum senja.

Pesawat helikopter melepaskan bahan perencat sekitar sempadan kebakaran sepanjang hari dan akan meneruskannya hingga ke malam.– AP

ARTIKEL YANG SAMA