2 ekor gajah ...

2 ekor gajah terancam ditemui mati

BANDA ACEH, Indonesia, 15 Okt – Dua ekor gajah Sumatera yang terancam telah ditemui mati, disyaki diracun di wilayah Aceh, Indonesia, menurut pegawai hari ini.

Para penduduk menemui bangkai gajah betina, berusia dua dan 15 tahun, berdarah dari mulut dan rektumnya di hutan berhampiran kampung Panggong di daerah Aceh Jaya kelmarin, menurut ketua agensi pemuliharaan tempatan, Genman Suhefti Hasibuan kepada AFP.

“Berdasarkan penemuan awal kami, kami mensyaki haiwan berkenaan diracun namun kami masih lagi perlu menjalankan ujian seterusnya bagi pengesahan,” katanya.

Tidak ada kecederaan tembakan atau kecederaan perangkap ke atas gajah, yang ditemui hanya 10 meter jaraknya, tambahnya.

Kumpulan perlindungan bagi Kesatuan Pemuliharaan Alam Semula jadi Antarabangsa mengklasifikasikan gajah Sumatera itu sebagai haiwan terancam, dengan anggaran 2,400 hingga 2,800 yang tinggal di hutan liar.

Ia adalah salah satu daripada kebanyakan spesies yang terancam di Indonesia, sebuah kepulauan dengan beberapa hutan tropika terbesar di dunia.

Konflik antara manusia dan haiwan telah meningkat ketika orang ramai mencerobohi ke habitat mereka.

Gajah biasanya sama ada dibunuh oleh para penduduk, yang menganggap haiwan itu sebagai perosak yang memusnahkan tanaman mereka atau pemburu yang mendambakan gading mereka. – AFP