2 mati, 8 hil...

2 mati, 8 hilang banjir di Chile

SANTIAGO, 18 April (Xinhua) – Presiden Chile Michelle Bachelet berkata pada Ahad bahawa banjir di bahagian tengah negara itu telah mengakibatkan sekurang-kurangnya dua orang terbunuh dan lapan yang lain hilang.

Bachelet mengesahkan angka tersebut dalam ucapannya dari istana presiden di Santiago. Beliau berkata, sekurang-kurangnya 324 orang telah dipindahkan dan lebih 300 rumah rosak.

Hujan berterusan, yang luar biasa di Chile pada masa ini, juga menyebabkan tanah runtuh di ibu negara dan beberapa bandar-bandar lain.

Di daerah kewangan di ibu negara Providencia, sungai Mapocho melimpah dan membanjiri kedai, pejabat dan rumah. Sebuah bangunan dalam pembinaan jatuh ke dalam sungai.

“Soal tanggungjawab akan ditangani sebaik sahaja analisis selesai,” kata Bachelet.

Sebuah kren terperangkap di tengah-tengah jalan yang dilanda banjir di Santiago, Chile, pada Ahad lalu. – AP
Sebuah kren terperangkap di tengah-tengah jalan yang dilanda banjir di Santiago, Chile, pada Ahad lalu. – AP

Dan bekalan air kepada sebahagian besar Santiago terputus pada Sabtu dan mungkin akan berterusan sehingga lewat Ahad, kata Presiden.

Kementerian Buruh akan memberitahu rakyat sebelum tengah malam sama ada mereka boleh pergi untuk bekerja (pada hari Isnin), presiden itu berkata, yang juga menggesa majikan untuk menunjukkan fleksibiliti kepada pekerja yang tidak dapat hadir ke pejabat atau akan tiba lewat.

Sekolah-sekolah di ibu negara itu telah ditutup pada hari Isnin (hari ini), katanya.

ARTIKEL YANG SAMA