2 maut, 36 ce...

2 maut, 36 cedera kemalangan bas

LAPLACE, La, 29 Ogos – Sebuah bas yang dipenuhi dengan pekerja-pekerja binaan melanggar sebuah kereta bomba di lebuh raya, membunuh dua orang dan mencederakan 36, dan beberapa orang mengalami kecederaan serius, kata Polis Negeri Louisiana.

Bas yang melanggar kereta bomba di St John the Baptist Parish, barat New Orleans itu telah diletakkan di seluruh lorong kanan Interstate 10 untuk menyekat lalu lintas ketika polis menyiasat rangka sebuah trak yang terlibat dalam kemalangan yang lebih awal berlaku, telah terbabas ke dalam kedua-dua penghadang jalan raya kira-kira 06:40, kata anggota keselamatan Melissa Matey.

Matey berkata mereka yang terbunuh ialah Jermaine Starr, 21, dari Moss Point, Mississippi, yang duduk di bahagian penumpang dalam kereta Camry. Mereka yang cedera termasuk dua anggota bomba lain, pemandu bas,24 penumpang bas dan sejumlah sembilan orang di dalam kereta dan trak tersebut.

Ahli bomba Nicholas Saale, 32, dari Ponchatoula, dan penumpang dalam kereta tersebut Vontravous Kelly daripada Moss Point, Mississippi, berada dalam keadaan kritikal, katanya. Dua penghuni Camry itu, pemandu Marcus Tate, 35, dan David Jones, kedua-dua dari Moss Point, berada dalam keadaan serius.

Pemandu bas yang dikenali sebagai Denis Yasmir Amaya Rodriguez, 37, dari Honduras, akan ditahan dalam dakwaan membunuh akibat kecuaian dan memandu tanpa lesen, katanya.

Mereka yang cedera dibawa ke hospital di Baton Rouge, New Orleans, Hammond dan laplace, katanya. – AP