2 pegawai ang...

2 pegawai anggota dihadapkan ke mahkamah

BEIJING, 17 Jun (Agensi) – Tentera China telah merujuk dua pegawai berpangkat tinggi kepada pendakwa di tengah tindakan keras berterusan ke atas rasuah dalam pasukan angkatan bersenjata.

Kou Tie dan Liu Zhanqi disiasat pada November dan kes mereka dikemukakan kepada pendakwa pada bulan lalu, kata Kementerian Pertahanan dalam notis ringkas hari ini.

Kou telah menjadi ketua tentera wilayah di Heilongjiang di timur laut China, sementara Liu telah menjadi ketua pengangkutan untuk Polis Bersenjata Rakyat, badan yang bertanggungjawab luas untuk keselamatan dalam negara, bantuan bencana dan tugas lain.

Siasatan tentera telah menumpukan pada pembersihan wang dan rasuah dalam pembinaan perumahan dan divisyen logistik, di mana pembiayaan yang banyak dan kelonggaran penyeliaan telah mewujudkan peluang besar untuk rasuah.

Selain daripada menjual pangkat dan kedudukan, pemindahan wang tentera ke tangan peribadi dipercayai telah memberi kesan negatif ke atas moral, disiplin dan persediaan pertempuran dalam tentera terbesar di dunia.