20 pejuang be...

20 pejuang berani mati maut di Syria

BEIRUT, 4 April (AFP) – Jurucakap sayap al-Qaeda Syria, Al-Nusra Front, anak lelaki serta 20 pejuangnya dilaporkan terbunuh dalam serangan udara di timur laut negara itu semalam.

Abu Firas al-Suri, anak lelaki dan sekurang-kurangnya 20 pejuang Al-Nusra dan Jund al-Aqsa serta pejuang dari Uzbekistan terbunuh dalam serangan udara di Wilayah Idlib,” lapor Ketua Badan Pemerhati Hak Asasi Syria, Rami Abdel Rahman kepada AFP.

Tidak jelas sama ada serangan udara itu dilakukan pesawat tempur rejim Syria atau tentera bersekutu Rusia. Abdel Rahman berkata, ketika kejadian Suri dilaporkan mengadakan mesyuarat dengan beberapa pejuang berani mati pergerakan militan itu di Kafar Jales.

Suri yang berbangsa Syria atau nama sebenarnya, Radwan Nammous, pernah berjuang menentang tentera Soviet di Afghanistan di mana dia bertemu pemimpin al-Qaeda, Osama bin Laden dan Abdullah Azzam, iaitu mentor kepada Osama sebelum kembali ke Syria pada 2011.

Satu gencatan senjata sementara di antara tentera kerajaan dan pemberontak telah diadakan sejak 27 Februari, tetapi ia tidak melindungi Al-Nusra dan kumpulan Islamic State (IS).

Kejadian itu telah membenarkan Rusia dan gabungan yang diketuai Amerika Syarikat mengebom IS di Syria untuk menumpukan perjuangan mereka menentang berani mati.

Lima belas komander IS yang dituduh kerana mendedahkan kedudukannya telah dihukum mati oleh ahli berani mati, dan nasib 20 lelaki lain yang dituduh bekerjasama dengan parti yang diketuai AS masih belum diketahui.

“Ini adalah jumlah tertinggi hukuman mati keatas pegawai keselamatan oleh IS,” kata Abdel Rahman, yang kumpulan yang berpangkalan di Britain mempunyai rangkaian kenalan yang luas di seluruh negara.

ARTIKEL YANG SAMA