20 penunjuk p...

20 penunjuk perasaan kereta api ditahan

VANCOUVER, Washington, 19 Jun (AP) – Polis menahan lebih daripada 20 orang yang membentuk sekatan di sepanjang landasan kereta api berhampiran sempadan Washington-Oregon sebagai tindak balas kepada kegelinciran kereta api minyak baru-baru ini di sepanjang Sungai Columbia.

Lebih daripada 100 penunjuk perasaan menghadiri demonstrasi semalam di Vancouver yang dianjurkan oleh Fossil Fuel Resistance Network dan membentuk demonstrasi tersebut selepas insiden 3 Jun. Mereka dijangka akan diberkas.

Satu siaran berita mengatakan bahawa protes itu diadakan untuk menyerlahkan risiko yang berkaitan dengan pengekstrakan bahan api fosil dan pengangkutan. Sesetengah daripada mereka memberi amaran “Ban kereta api bom.” Kegelinciran tersebut memaksa pemindahan dalam Mosier, kira-kira 70 batu dari Portland. Kurang daripada 10 gelen minyak memasuki sungai.

Pegawai pengangkutan Oregon telah meminta untuk menghentikan kereta api minyak besar-besaran kerana kebimbangan terhadap tekanan yang mereka letakan di atas landasan kereta api tersebut.

ARTIKEL YANG SAMA