20,000 terkan...

20,000 terkandas akibat mogok

TAIPEI, 24 Jun ( AFP) – Satu mogok oleh kakitangan daripada syarikat penerbangan terbesar Taiwan China Airlines mengakibatkan 20,000 penumpang tanpa penerbangan pada hari ini dalam tindakan industri pertama oleh kru kabin dalam sejarah penerbangan pulau.

Syarikat penerbangan itu dipaksa membatalkan semua penerbangan keluar daripada dua lapangan terbang utama di ibu negara Taipei, dengan kekecualian perkhidmatan sewa untuk Presiden Tsai Ing-wen yang berlepas untuk lawatan negara ke Panama dan Paraguay pada pagi ini.

Penumpang beratur di kaunter CAL di lapangan terbang Songshan dan Taoyuan Taipei tatkala syarikat penerbangan cuba menempatkan mereka dalam penerbangan berlainan.

Beratus-ratus kakitangan penerbangan mengadakan mogok di luar ibu pejabat firma di Taipei semalaman, membantah peraturan baru yang mewajibkan mereka melaporkan diri untuk bekerja di Taoyuan – di pinggir bandar Taipei – dan bukannya lapangan terbang pusat bandar Songshan. Mereka berkata langkah tersebut diadakan “secara satu pihak.”