2012 pengajar...

2012 pengajaran besar buat Jerman – Hummels

-EVIAN, Perancis, 30 Jun (AFP) – Pemain pertahanan Jerman Mats Hummels (gambar) berkata, mereka akan menggunakan pengajaran yang menyakitkan daripada kekalahan Euro 2012 kepada Itali dalam pertemuan suku akhir menentang Azzurri, Sabtu ini.

Itali menewaskan Jerman 2-1 pada separuh akhir di Warsaw empat tahun lalu apabila jaringan separuh masa pertama Mario Balotelli membawa mereka ke final Euro 2012.

Jerman menghadapi Itali kendalian Antonio Conte pada Euro 2016 di Bordeaux yang memburu kemenangan pertama ke atas Azzurri dalam perlawanan utama dalam sembilan percubaan.

“Kami belajar daripada pengalaman 2012 di mana kami tidak dapat ketinggalan atau sukar, kerana mereka sesuai dengan tiga atau lima pertahanan,” kata Hummels.

“Saya akan merasa gembira jika kami tidak berada di belakang. “Seperti kami, Itali adalah pasukan kejohanan dan adalah sukar untuk menewaskan mereka.”

Penjaga gol Manuel Neuer belum pernah bolos dalam lima perlawanan terakhir mereka menerusi kemenangan dalam aksi persahabatan pra-Euro 2016 ke atas Hungary, rekod Jerman.

UEFA-Euro-2016-Logo

Ia menjanjikan petang yang sibuk menentang Itali bagi Hummels, Boateng dan Neuer, yang juga rakan sepasukan Bayern Munich musim depan, selepas Itali meletakkan tanda dalam kemenangan 2-0 kelompok 16 terakhir ke atas Sepanyol.

Biarpun menewaskan Slovakia 3-0 dalam pertemuan pusingan 16 terakhir, jurulatih Jerman Joachim Loew berkata pasukannya perlu memperbaiki kedudukan.

“Ia gambaran yang lebih besar,” jelas Hummels. “Itali bukanlah Slovakia dan kami menyedari bahawa kami perlu berusaha lebih banyak.”

ARTIKEL YANG SAMA