2016 tahun ke...

2016 tahun kembali Ferrari – Marchionne

ROM, 4 Jan (dpa) – Selepas kemarau tanpa kemenangan yang dihadapi hampir sedekad, Ferrari akan kembali ke Formula Satu dengan gemilang dalam musim 2016, pengerusi pasukan lumba Itali itu menjanjikan kelmarin.

Kali terakhir Ferrari memenangi gelaran pelumba adalah pada 2007 dan gelaran konstruktor setahun kemudian. Pada 2015 pemandu Jermannya Sebastian Vettel memenangi tiga perlumbaan, dan di kedudukan ketiga dalam kedudukan keseluruhan pelumba.

“Tahun yang bermula beberapa hari lalu perlu menjadi tahun untuk kami kembali ke atas,” Marchionne berkata pada satu majlis untuk menyenaraikan saham-saham Ferrari pada bursa saham Milan.

Marchionne percaya pasukan Ferrari akan kembali menyengat musim ini. - Reuters
Marchionne percaya pasukan Ferrari akan kembali menyengat musim ini. – Reuters

“Kami ingin memperlihatkan di Australia bahawa kami lah pasukan yang perlu ditewaskan,” tambahnya, merujuk kepada perlawanan pembukaan musim Formula Satu yang bermula pada 20 Mac.

Pasukan Mercedes Jerman telah memenangi dua gelaran konstruktor berturut-turut dengan jurang yang amat jauh dan merupakan rumah kepada pemandu Britain Lewis Hamilton, yang memenangi kejohanan pemandu pada 2014 dan 2015. “Kami sedar bahawa kami mempunyai pesaing-pesaing yang hebat, namun kami tidak takut dengan mereka,” kata Marchionne, berkeras bahawa Ferrari perlu “menghormati sejarahnya sebagai pasukan Formula Satu yang paling berjaya.”

ARTIKEL YANG SAMA