21 maut seran...

21 maut serangan di Idlib

BEIRUT, 13 Jun (AFP) – Serangan udara di sebuah pasar di bandar Syria Al-Qaeda di Idlib membunuh sekurang-kurangnya 21 orang awam semalam, sementara beratus-ratus lagi melarikan diri dari kumpulan Negara Islam (IS) berhampiran kubu sempadan Turki.

Lima kanak-kanak merupakan antara yang terbunuh dalam serangan udara di Idlib, yang dipegang oleh Al-Qaeda Al-Nusra Front dan sekutunya, menurut Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia.

Rundingan damai ke arah menamatkan perang lima tahun Syria itu belum menemui penyelesaian, tanpa sebarang perubahan serta-merta kepada konflik yang telah membunuh 280,000 orang itu.

Dalang di sebalik serangan di Idlib itu tidak diketahui, tetapi pemerhati telah melaporkan bahawa serangan udara sebelumnya telah dilakukan oleh rejim sekutu Rusia di wilayah Idlib, yang dikawal oleh Past Al-Nusra dan sekutu pemberontak.

Gambaran video yang diambil pemerhati memperlihatkan serangan di Idlib itu menunjukkan para pelatih sedang memadamkan kebakaran di tengah-tengah bangunan tinggi yang dipenuhi asap.

Di Maaret al-Numan yang lalu, kawasan selatan ibu kota wilayah, pesawat pejuang yang tidak dikenali membunuh sekurang-kurangnya enam orang awam termasuk seorang wanita dan anak-anaknya, Balai Cerap itu berkata.

Rusia melancarkan serangan udara untuk menyokong rejim Damsyik pada bulan September terhadap pemberontak dan IS.

Pemerhati berkata serangan udara itu membunuh 23 orang awam dalam serangan ke atas bandar Idlib pada 31 Mei, tetapi Rusia menafikan menjalankan serbuan Hari itu di sana.

ARTIKEL YANG SAMA