226 calon ber...

226 calon bertanding

KUCHING, 25 April – Seramai 226 calon bertanding merebut 80 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada Pilihan Raya Negeri ke-11 (PRN11) pada 7 Mei ini.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Seri Mohd Hashim Abdullah berkata Barisan Nasional (BN) akan bertanding di 80 DUN, PKR (40 DUN), DAP (31 DUN), Parti Amanah Negara (13 DUN), PAS (11 DUN), STAR (11 DUN), PBDS Baru (5 DUN) selain 35 calon Bebas turut bertanding.

Sepanjang proses penamaan calon yang berlangsung selama sejam bermula 9 pagi tadi, sebanyak 230 kertas pencalonan dikemukakan namun, dua calon menang tanpa bertanding dan kertas pencalonan bagi dua calon lain ditolak.

Menteri Kemudahan Awam dan Menteri Pembangunan Industri Sarawak Datuk Amar Awang Tengah Ali Hassan yang juga Naib Presiden Kanan PBB menang tanpa bertanding untuk kekal menyandang kerusi DUN Bukit Sari.

Datuk Abdul Rahman Ismail juga dari PBB menang tanpa bertanding untuk kekal menyandang kerusi DUN Bukit Kota.

Bercakap pada sidang media di Pejabat SPR Sarawak di sini, hari ini, Mohd Hashim berkata kertas pencalonan calon PKR bagi DUN Pantai Damai dan calon Bebas di Kuala Rajang ditolak kerana kedua-duanya didapati tidak layak bertanding.

Calon yang termuda bertanding dalam pilihan raya kali ini ialah Leslie Ting Xiang Zhi, 25, yang bertanding di Stakan mewakili DAP manakala calon tertua ialah Datuk Seri Wong Soon Koh berusia 73 tahun yang mewakili BN bertanding di Bawang Assan.

Bilangan calon lelaki turut mengatasi calon wanita dengan masing-masing 204 orang dan 22 orang.

Dalam pada itu, sebanyak lima DUN akan menghadapi pertandingan lima penjuru iaitu di Batu Kitang melibatkan calon BN, DAP, PKR dan dua calon Bebas; Bukit Semuja (BN, DAP, PBDSB, Star dan Bebas); Dudong (BN, DAP, Star dan dua calon Bebas); Bawang Assan (BN, DAP, Star dan dua calon Bebas); dan Jepak (BN, PAS, PKR, Star dan calon Bebas).

Sebanyak 12 kawasan akan berdepan pertandingan empat penjuru, 27 kawasan pertandingan tiga penjuru, 36 kawasan pertandingan satu lawan satu, katanya.

Ketua Menteri dan Pengerusi BN Sarawak Tan Sri Adenan Satem yang mempertahankan kerusi Tanjung Datu akan ditentang calon PKR Jazolkipli Numan.

Ditanya mengenai anggaran penjimatan perbelanjaan SPR bagi PRN11 memandangkan dua kawasan tidak dipertandingkan kerana calon menang tanpa bertanding, Mohd Hashim berkata pihaknya tidak dapat membuat anggaran itu buat masa ini.

SPR memperuntukkan RM135.6 juta bagi mengendalikan PRN11. Terdapat 1.13 juta pengundi pada pilihan raya negeri kali ini. – Bernama