23 maut bencana kebakaran di California

SANTA ROSA, Amerika Syarikat, 12 Okt – Lebih daripada 200 mesin pemadam api dan kru pemadam kebakaran dari seluruh negara sedang dikejarkan ke California pada hari Rabu untuk membantu memadamkan api kebakaran yang telah menyebabkan sekurang-kurangnya 23 orang maut dan ribuan orang kehilangan tempat tinggal.

“Ini adalah sangat serius, kritikal, insiden bencana,” kata ketua bomba California Ken Pimlott kepada wartawan. “Kami tidak akan keluar dari hutan untuk beberapa hari yang akan datang.”

Pimlott berkata selepas berehat pada hari Selasa angin kencang kembali semula pada hari Rabu dan menyebabkan kebakaran kembali meranapkan kawasan kering, sekaligus menyukarkan anggota dalam menangani operasi berkenaan.

“Kami masih terpengaruh oleh lima tahun kemarau,” kata pengarah Jabatan Perlindungan Perhutanan dan Kebakaran California (Cal Fire).

Sebuah helikopter menjatuhkan air ketika memadamkan kebakaran di Calistoga, California pada 11 Oktober 2017. Lebih daripada 200 mesin pemadam api dan kru pemadam kebakaran dari seluruh negara sedang dikejarkan ke California kelmarin. – AFP

“Kebakaran-kebakaran ini didorong oleh bahan api yang ke-ring,” katanya. “Kami benar-benar melihat tumbuh-tumbuhan terbakar.”

Pimlott berkata jumlah kematian akibat kebakaran, antara yang paling dahsyat yang pernah berlaku di California, dijangka akan terus meningkat.

Sebanyak 13 kematian telah berlaku di Sonoma County, sementara enam orang telah meninggal di Mendocino County. Terdapat dua kematian di Napa County dan dua di Yuba County.

Beribu-ribu orang telah kehilangan tempat tinggal dan 25,000 orang telah memindahkan rumah mereka di Sonoma County sahaja, menurut pegawai. – AFP