2,400 maut ke...

2,400 maut kempen jenayah Duterte

MANILA, 4 Sept – Angka kematian daripada kempen antijenayah berdarah Presiden Filipina, Rodrigo Duterte sudah pun melepasi 2,400 orang dalam masa kurang tiga bulan semenjak dia mengambil alih kuasa, menurut jumlah ditunjukkan polis hari ini.

Walau bagaimanapun, majoriti pembunuhan sepatutnya pengedar dadah dan penjenayah lain yang tidak diambil kira oleh polis, namun disenaraikan sebagai ‘kematian di bawah penyiasatan,’ yang bermakna orang yang memantau mereka mungkin bertanggungjawab.

Polis sudah pun membunuh 1,011 suspek penjenayah semenjak Duterte mengambil alih kepimpinan pada akhir Jun lalu, manakala terdapat 1,391 ‘kematian di bawah siasatan,’ menurut angka itu.

Duterte dipilih dalam satu pilihan raya mudah dalam Mei dengan ikrar untuk menamatkan jenayah dan membunuh berpuluh ribu orang penjenayah. Semenjak itu, polis sudah menembak beberapa orang suspek dadah setiap hari manakala yang lain didakwa penjenayah dibunuh oleh lelaki bersenjata misteri atau mati dengan tanda kadbod yang melabelkan mereka sebagai pengedar dadah.

Polis menekankan bahawa mereka hanya bertindak mempertahankan diri dan mengatakan pembunuhan lain dijalankan oleh sindiket dadah yang cuba mendiamkan ahli mereka.

Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu dan kumpulan hak asasi mengecam pembunuh di luar bidang kehakiman itu namun Duterte menepis kritikan itu dan berikrar untuk meneruskan kempennya, yang termasuklah operasi penggeledahan pintu-ke-pintu oleh polis.

Kelmarin, Duterte mengisytiharkan ‘keadaan tidak berundang-undang’ berikutan satu letupan bom di bandar selatan kelahirannya, Davao yang mengakibatkan 14 mati.

Langkah itu memberikan tentera lebih kuasa untuk menjalankan operasi yang pada lazimnya hanya dijalankan oleh polis, menurut pegawai. – AFP