25 banduan te...

25 banduan terkorban dalam pergaduhan

SAO PAULO, 17 Okt – Sekurang-kurangnya 25 banduan terbunuh semalam dalam satu pergaduhan di antara dua kumpulan dalam penjara di utara jauh, Brazil, episod keganasan terbaru yang menggegarkan sistem penjara yang tidak menerima biaya dan padat di negara itu.

Tujuh yang maut dipancung dan enam dibakar dalam pergaduhan di penjara Boa Vista, ibnu negara Roraima, laman berita G1 melaporkan yang memetik polis setempat.

Pertumpahan darah tersebut bermula apabila banduan di salah satu bahagian penjara Agricola de Monte Cristo memasuki ke bahagian lain.

Banduan yang bersenjata pisau dan kayu pemukul, manakala seorang isteri banduan berada dalam penjara itu apabila rusuhan berlaku, jelas G1.

Setiausaha Kehakiman negeri Roraima, Uziel Castro berkata pergaduhan berlaku ketika waktu lawatan, dan sekitar 100 keluarga banduan dijadikan tebusan.

Perusuh meminta seorang hakim datang mendengarkan permintaan mereka. Sebaliknya, Polis Operasi Khas menyerbu penjara itu, membebaskan tebusan dan mendapatkan kembali kawalan tapak itu pada waktu malam.

“Semua tebusan telah dibebaskan,” kata Castro, yang menambah kebanyakan mereka adalah wanita. – AFP