26 maut, 19 h...

26 maut, 19 hilang banjir di Indonesia

JAKARTA, 22 Sept – Angka kematian akibat banjir dahsyat dan tanah runtuh di Indonesia telah meningkat kepada 26, kata seorang pegawai hari ini, dengan harapan tipis terhadap pencarian 19 lagi yang masih hilang.

Bantuan telah dijalankan sehingga ke Garut di barat pulau utama Indonesia Jawa itu, di mana 23 orang terbunuh dan 18 masih hilang selepas hujan lebat dan banjir yang semakin meningkat melanda rantau ini, kata agensi bencana negara.

Surut air banjir mendedahkan adegan kemusnahan, dengan rumah-rumah musnah dan kereta terbalik dan serpihan bertaburan di seluruh jalan-jalan berlumpur.

Antara mereka yang terbunuh dan hilang adalah dalam kalangan sedozen kanak-kanak di bawah umur 12 tahun, walaupun beberapa orang masih belum dikenal pasti secara rasmi, kata agensi itu.

Pasukan bantuan dan anggota tentera telah berpindah ke Garut untuk mencari mereka yang masih hilang, manakala pesawat sedang menilai skala kemusnahan dari udara, ketua agensi bencana Willem Rampangilei berkata dalam satu kenyataan.

Penduduk kampung berehat di hadapan rumah-rumah yang rosak di kawasan banjir yang melanda Garut, Jawa Barat, Indonesia pada 21 Sept. 2016. – Xinhua
Penduduk kampung berehat di hadapan rumah-rumah yang rosak di kawasan banjir yang melanda Garut, Jawa Barat, Indonesia pada 21 Sept. 2016. – Xinhua

“Terdapat banyak makanan dan air bersih disediakan. Masyarakat juga membantu,” kata Rampangilei, sambil menambah bahawa laporan bencana telah dihantar kepada Presiden Joko Widodo.

Tempat perlindungan sementara dan dapur sementara telah ditubuhkan untuk membantu kira-kira 430 orang yang kehilangan tempat tinggal, dengan selimut dan pakaian yang diangkut dengan trak oleh krew kecemasan.

Di tempat lain di Jawa Barat, krew kecemasan masih mencari seorang yang masih hilang berikutan kejadian tanah runtuh besar-besaran di daerah Sumedang yang mengorbankan tiga yang lain, kata jurucakap agensi bencana, Sutopo Purwo Nugroho kepada AFP.

Runtuhan lumpur, batu dan air mengalirkan arusnya melalui sebuah kampung di Sumedang lewat kelmarin tanpa amaran, meratakan rumah dan masjid dan memerangkap orang ramai di bawah runtuhan.

Tanah runtuh dan banjir adalah perkara biasa di Indonesia, kepulauan tropika yang luas dan terdedah kepada bencana alam dan hujan lebat. – AFP