3 hilang, ker...

3 hilang, kereta api bertembung di Texas

DALLAS, 29 Jun (AP) – Seramai tiga anak kapal hilang dan sebahagiannya mengalami kecederaan selepas bahagian hadapan sebuah kereta api berlanggar di Texas Panhandle yang menyebabkan beberapa gerabak kereta api itu terbakar dan memaksa pihak berkuasa untuk memindahkan penduduk di kawasan itu.

Kedua-dua kereta api barang BNSF Railway berada di landasan yang sama apabila mereka bertembung semalam berhampiran bandar Panhandle, kira-kira 25 batu ke timur laut Amarillo.

Setiap kereta api membawa dua anak kapal; seorang lelaki melompat sebelum perlanggaran, menurut jurucakap BNSF Joe Faust.

Lelaki itu berada dalam keadaan yang stabil di sebuah hospital Amarillo dengan kecederaan yang tidak mengancam nyawa, kata Sarjan Dan Buesing Jaba-tan Texas Keselamatan Awam.

Identitinya masih belum dapat dipastikan. Oleh kerana kebakaran itu masih terbakar semalam, krew tidak mampu untuk mencari bangkai untuk tiga anak kapal yang hilang, Buesing berkata, sambil menambah bahawa petugas masih melakukan kerja-kerja pemadaman ke atas kereta api tersebut.

Tiga anak kapal hilang dan yang lainnya tercedera semalam selepas  bahagian hadapan sebuah kereta api telah berlanggar di Texas Panhandle yang menyebabkan beberapa gerabak kereta api itu terbakar. – AP
Tiga anak kapal hilang dan yang lainnya tercedera semalam selepas bahagian hadapan sebuah kereta api telah berlanggar di Texas Panhandle yang menyebabkan beberapa gerabak kereta api itu terbakar. – AP

Kereta fret dan beberapa kotak kereta api itu tergelincir dan bertaburan kira-kira 400 kilometer dari tempat perlanggaran, berkata Buesing.

Usaha untuk memadamkan api dan mencari anak kapal hilang dijangka berterusan sehingga malam, katanya.

Kelajuan kereta api tersebut tidak dapat dipastikan ketika berlakunya pertembungan tersebut, tetapi had laju di kawasan itu adalah 70 mph, kata Faust. Ia juga tidak jelas mengapa kereta api berada di landasan yang sama.

“Saya tidak tahu bagaimana orang terselamat,” kata Billy Brown, seorang petani di kawasan itu yang menyaksikan bola api selepas perlanggaran.

“Ia amat dahsyat. Saya telah melihat beberapa bangkai kapal kereta api tetapi saya tidak pernah melihatnya seperti ini.”

Jurucakap Lembaga Keselamatan Pengangkutan Kebangsaan, Keith Holloway berkata NTSB telah membuka siasatan, dan Pentadbiran Persekutuan Railroad berkata para penyiasat sedang berada di tapak tersebut.