3 juta pendud...

3 juta penduduk tanpa air

SANTIAGO, 17 April (AFP) – Tiga juta orang di ibu negara Chile telah mengalami kekurangan bekalan air pada hari Sabtu selepas hujan lebat menyebabkan tanah runtuh yang mengotori sungai yang membekalkan air di Bandar itu, menurut satu kenyataan.

Agensi kecemasan negara itu mengumumkan amaran merah di Santiago, sebuah bandar yang mempunyai lebih daripada tujuh juta orang.

“Malangnya sistem cuaca di rantau metropolitan membawa hujan yang menyebabkan endapan yang meningkat di Sungai Maipo, yang membawa kepada pemotongan air untuk penduduk yang menjejaskan kira-kira tiga juta orang,” Santiago Mayor Claudio Orrego memberitahu pada sidang akhbar.

Pengeluaran turun kepada 35 peratus daripada tahap normal, kata Eugenio Rodriguez, pengurus korporat syarikat air Aguas Andinas.

Hujan lebat di kaki bukit Andean sejak Jumaat mencetuskan tanah runtuh ke dalam sungai Maipo dan Mapocho.

Seorang wanita memegang botol air di sebuah kedai di Santiago pada Sabtu lalu. – AFP
Seorang wanita memegang botol air di sebuah kedai di Santiago pada Sabtu lalu. – AFP

Pihak berkuasa perbandaran mengaktifkan pelan kecemasan yang membawa kepada 45 sumber sandaran bekalan air dan menggerakkan lebih daripada 60 trak minuman air.

Gambar yang dikongsikan pada media sosial menunjukkan rak jualan di pasar raya, di mana ribuan berpusu-pusu untuk membuat simpanan air botol.

Di rantau O’Higgins, 90 kilometer (55 batu) selatan Santiago, Sungai Tinguiririca yang deras menyebabkan seorang hilang dan kira-kira 100 buah rumah rosak.

Empat majlis perbandaran di rantau itu juga dalam tahap berjaga-jaga.

Hujan dijangka berterusan sepanjang hujung minggu.