3 kesalahan d...

3 kesalahan dikesan

BANDAR SERI BEGAWAN, 11 Dis – Seorang lelaki warganegara asing yang menjadi buruan Jabatan Imigresen dan Pendaftaran Kebangsaan (JIPK) atas kesalahan pas imigresen mansuh telah berjaya ditahan di sebuah rumah sewa di Mukim Kilanas dalam operasi oleh Bahagian Penguatkuasaan dan undang-Undang (BPGN) JIPK, baru-baru ini.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan kelmarin, lelaki berkenaan mengaku bahawa pas imigresennya telah mansuh sejak 2008 dan telah ditahan di Balai Polis Bandar Seri Begawan bagi siasatan lanjut, yang mana jika sabit boleh berdepan tindakan undang-undang.

Operasi yang dinamakan Ops CEKUP JIPK 89/2015 itu dilaksanakan ke atas dua lokasi berasingan di dua buah mukim.

Sebelum itu, awal pagi 8 Disember lalu, sepasukan pegawai dari BPGN JIPK juga telah membuat pemantauan dan rondaan berhubung aktiviti warga asing yang berjaja kuih-muih dan pakaian secara berjalan kaki di Kampong Ayer.

Seorang warganegara asing tinggal lebih masa di sebuah rumah sewa di Jalan Laksamana, Kuala Belait.
Seorang warganegara asing tinggal lebih masa di sebuah rumah sewa di Jalan Laksamana, Kuala Belait.
Lelaki warga asing menjadi buruan pihak BPGN JIPK.
Lelaki warga asing menjadi buruan pihak BPGN JIPK.

Dalam operasi itu, seorang lelaki warga asing telah ditahan ketika berjaja dengan membawa bakul yang mengandungi kuih-muih Melayu dan berjalan kaki dari rumah ke rumah di sekitar Kampong Ayer.

Lelaki tersebut bersama barang jajaannya telah dibawa ke BPGN JIPK bagi siasatan lanjut.

Sementara itu, di Daerah Belait, seorang lelaki warga asing juga telah ditahan kerana didapati tinggal lebih masa di negara ini selama 731 hari, dalam operasi seumpamanya (Operasi CEKUP JIPK 90/2015) ke atas sebuah rumah sewa di kawasan Jalan Laksamana, Kuala Belait.

Lelaki terbabit telah ditahan dan dibawa ke BPGN Kuala Belait bagi siasatan dan tindakan selanjutnya.

Sehubungan itu, orang ramai adalah dialu-alukan bagi sama-sama memberikan maklumat berhubung pesalah imigresen dengan menghubungi Hotline JIPK di talian 8734888 dan 8753888. Sebarang maklumat dan nama pemberi maklumat akan dirahsiakan sepenuhnya.

ARTIKEL YANG SAMA