3 lagi suspek...

3 lagi suspek pengeboman Ankara ditahan

ANKARA, 19 Feb (AFP) – Turkey telah menahan tiga lagi suspek serangan ke atas konvoi bas-bas tentera di Ankara yang telah mengorbankan 29 orang, menurut pendakwa raya hari ini, menambah bahawa kes tersebut kini hampir selesai.

Pihak kerajaan telah menyalahkan kumpulan Kurdish Syria yang diklasifikasikan sebagai pertubuhan pengganas oleh Ankara dan juga militan Kurdish tempatan atas pengeboman kereta baru-baru ini di pusat ibu negeri Turkey.

Sejumlah 17 suspek telah ditahan selepas serbuan seluruh negara dibuat selepas serangan itu, dengan seorang lagi masih melarikan diri, menurut agensi berita rasmi Anatolia, memetik pendakwa raya Ankara sebagai berkata.

Presiden Recep Tayyip Erdogan berkata baru-baru ini bahawa 14 suspek telah ditahan.

“Kes ini hampir diselesaikan. Pegawai negara tidak lama lagi akan membuat pengumuman-pengumuman yang diperlukan,” ketua pendakwa raya Harun Kodalak dipetik sebagai berkata.

Mayat mangsa serangan bom diusung keluar dari Masjid Kocatepe di Ankara. – Reuters
Mayat mangsa serangan bom diusung keluar dari Masjid Kocatepe di Ankara. – Reuters

Perdana Menteri Ahmed Davutoglu melahirkan rasa simpati hari ini dalam memperingati mangsa-mangsa di kawasan pengeboman dalam kawasan yang menempatkan rentetan institusi-institusi awam termasuk parlimen dan ibu pejabat tentera.

Davutoglu dan Erdogan kedua-duanya berkata serangan itu ialah operasi bersama Parti Pekerja Kurdistan (PKK) yang diharamkan dengan kerjasama Unit Perlindungan Rakyat Kurdish (YPG) Syria.

Fokus pejuang-pejuang Kurdish Syria ialah mengancam pertikaian terbuka dengan rakan NATO Turkey iaitu Amerika Syarikat, yang mengklasifikasikan PKK sebagai kumpulan pengganas namun bekerjasama dengan YPG sebagai kuasa efektif dalam peperangan terhadap penjihad di Syria.

Laporan Anatolia berkata para penyiasat memfokuskan hubungan-hubungan orang yang ditahan kepada PKK. Ia berkata serbuan itu mengambil tempat di bandar-bandar dari Izmir di Aegean ke Diyabakir, kawasan yang kebanyakannya Kurdish di tenggara.

Davutoglu berkata pengebom ialah kerakyatan Syria yang mana menurut laporan-laporan media menyelinap masuk ke Turkey bersama dengan pelarian dari perang saudara Syria.