3 maut serang...

3 maut serangan di pangkalan PBB

BAMAKO, 29 Nov (AFP) – Dua pengaman Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan kontraktor awam terbunuh Sabtu lalu dalam serangan roket ke atas pangkalan PBB di utara Mali yang didakwa oleh kumpulan jihad Ansar Dine, di mana Majlis Keselamatan memberi amaran kemungkinan satu jenayah perang boleh menjadi .

Kira-kira 20 orang turut tercedera dalam serangan awal pagi di tempat perkhemahan Kidal, empat daripadanya cedera parah, misi pengaman PBB di Mali (MINUSMA) berkata.

Serangan itu datang seminggu selepas satu pengepungan maut di sebuah hotel Bamako, dan pada masa yang sama ia meningkatkan lagi kebimbangan global mengenai keganasan selepas pembunuhan di Paris dan penembakan jatuh jet Rusia, kedua-duanya dituntut oleh kumpulan Negara Islam (IS)

“Kem kami di Kidal telah diserang awal pagi ini oleh kumpulan pengganas menggunakan roket,” kata seorang pegawai MINUSMA kepada AFP.

Korban termasuk dua pasukan pengaman Guinea dan kontraktor dari Burkina Faso, kata PBB.

Gambar fail 27 Julai 2013 menunjukkan tentera PBB berkawal di bandar Mali utara Kidal. Dua pasukan pengaman PBB dan kontraktor awam terbunuh dalam serangan roket hari ini. – AFP
Gambar fail 27 Julai 2013 menunjukkan tentera PBB berkawal di bandar Mali utara Kidal. Dua pasukan pengaman PBB dan kontraktor awam terbunuh dalam serangan roket hari ini. – AFP

“Pengganas telah melepaskan beberapa tembakan dan kemudian melarikan diri,” kata sumber PBB yang lain.

15 ahli Majlis Keselamatan PBB menggesa kerajaan Mali untuk melakukan penyiasatan dan menegaskan bahawa “mereka yang bertanggungjawab terhadap serangan itu harus bertanggungjawab”.

“Ahli-ahli Majlis Keselamatan menggariskan bahawa serangan yang menyasarkan pasukan pengaman mungkin merupakan jenayah perang di bawah undang-undang antarabangsa,” kata mereka dalam satu akuan bulat.

Dengan nada kemarahan, ketua PBB Ban Ki-moon telah menyatakan ucapan takziah kepada keluarga mangsa dan berharap mangsa yang tercedera segera pulih.

Ketua kanan kumpulan Ansar Dine, Hamadou Ag Khallini, memberitahu AFP bahawa serangan itu adalah “sebagai tindak balas kepada pencabulan tanah kami oleh musuh-musuh Islam.”