3 maut, seran...

3 maut, serangan tentera Afghan di klinik kesihatan

GHAZNI, Afghanistan, 19 Feb (Reuters) – Dua orang pesakit dan seorang penjaga terbunuh ketika satu serangan semalaman oleh tentera Afghan di sebuah klinik kesihatan di tengah wilayah Wardak, kata Jawatankuasa Sweden untuk Afghanistan, kumpulan bantuan yang mengendali klinik tersebut.

Kumpulan bantuan itu berkata maklumat yang diterimanya menunjukkan Tentera Nasional Afghan telah menjalankan serangan ke atas klinik di kawasan Tangi Saidan Wardak pada lewat malam Rabu dan ia meminta mereka yang bertanggungjawab dihadapkan ke muka pengadilan.

“Serangan ini merupakan pencabulan prinsip kemanusiaan dan Konvensyen Geneva yang perlu dihormati oleh peserta konflik,” kata Jorgen Holmstrom, Pengarah Negara SCA, dalam satu kenyataan.

“Klinik perubatan dan kakitangan perubatan akan menyediakan rawatan kepada sesiapa yang memerlukan dan pesakit diberikan keselamatan mengikut undang-undang kemanusiaan,” kata beliau.

Jurucakap kerajaan wilayah Hemat, yang seperti kebanyakan warga Afghan menggunakan satu nama, berkata unit tentera khas menjalankan operasi di kawasan Tangi Saidan Wardak dan membunuh empat pemberontak. Beliau berkata beliau tidak sedar mengenai serangan ke atas sebuah hospital, tetapi seorang pegawai wilayah dan beberapa penduduk tempatan berkata hospital telah terkena serangan.

“Terdapat satu serangan di hospital oleh anggota khas Afghan di mana pejuang Afghan yang cedera biasanya dirawat,” kata Hasan Rasouli, seorang anggota majlis wilayah di Wardak. Beliau berkata empat pemberontak terbunuh dan seorang lagi ditawan.