30 negara Afr...

30 negara Afrika bertemu bincang tangani isu jihad

BAMAKO, 13 Jan – Persidangan mengumpul kira-kira 30 negara-negara Afrika dan Perancis bermula di ibu negara Mali Bamako hari ini, dengan pemimpin-pemimpin dijangka memberi tumpuan kepada pertempuran Afrika terhadap jihad dan usaha untuk memperbaiki rekod demokratik.

Sidang kemuncak itu, juga disebabkan oleh kedua krisis asing, akan dapat melihat menteri-menteri luar berkumpul dengan ketua negara dijangka menyertai pada Sabtu, menurut penganjur persidangan Mali dan Perancis.

Banyak negara mengambil bahagian, yang dalam tahun-tahun kebelakangan ini telah meningkatkan penglibatan tentera di benua itu. Beberapa warga negara-negara Afrika berbahasa Inggeris juga akan hadir.

Dalam usaha untuk membantu membanteras ancaman jihad yang semakin meningkat, Perancis telah melatih lebih daripada 20,000 tentera warga Afrika setiap tahun sejak sidang kemuncak Paris pada tahun 2013, kata satu sumber diplomatik Perancis.

Antara sekarang dan 2020, bilangan tentera Perancis terlatih harus mencapai 25,000 setahun, tambah sumber itu.

Dalam usaha untuk membantu membendung ancaman jihad yang semakin meningkat, Perancis telah melatih lebih daripada 20,000 tentera Afrika setiap tahun sejak sidang kemuncak Paris pada tahun 2013. – AFP
Dalam usaha untuk membantu membendung ancaman jihad yang semakin meningkat, Perancis telah melatih lebih daripada 20,000 tentera Afrika setiap tahun sejak sidang kemuncak Paris pada tahun 2013. – AFP

Latihan yang dianjurkan Perancis itu bertujuan untuk mengurangkan keperluan untuk campur tangan ketenteraan secara langsung dalam pertikaian negara Afrika, seperti yang dilancarkan pada Mali dan Republik Afrika Tengah pada tahun 2013.

Tentera Afrika sedang dilatih di pangkalan tentera Perancis di pelbagai negara di benua, termasuk Senegal, Djibouti dan Gabon.

Tetapi walaupun Perancis mengehadkan campur tangan dan penglibatan secara langsung dalam pertikaian negara Afrika, keadaan di negara-negara utama seperti Mali masih jauh daripada stabil. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA