30,000 orang ...

30,000 orang awam larikan diri

BEIRUT, 15 April (AFP) – Sekurang-kurangnya 30,000 orang awam telah melarikan diri dari pertempuran antara kumpulan berani mati dan pemberontak di utara Syria dalam tempoh 48 jam lalu, Pemerhati Hak Manusia (HRW) berkata, menyeru Turki untuk membuka sempadannya kepada mereka.

Pemerhati menuduh pengawal sempadan Turki telah menembak beberapa pelarian di wilayah Aleppo dengan memerangi antara kumpulan Islamic State (IS) dan pemberontak apabila mereka menghampiri sempadan.

“Sebagai orang awam melarikan diri dari pejuang ISIS, Turki bertindak balas dengan peluru hidup dan bukannya dengan belas kasihan,” kata penyelidik HRW Gerry Simpson.

“Seluruh dunia bercakap mengenai memerangi ISIS, dan mereka yang berisiko telah menjadi mangsa daripada penganiayaan ngeri yang terperangkap di sebelah dinding konkrit.”

HRW berkata ramai yang melarikan diri adalah dari penduduk kem kecemasan yang telah beroperasi di sepanjang sempadan yang menuju ke kem lain atau bandar-bandar dan juga kampung-kampung berdekatan, walaupun mereka masih dalam keadaan tidak selamat.

Sementara itu, Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) bagi Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) menganggarkan bahawa kira-kira 23,000 orang pelarian telah melarikan diri dari serangan IS di utara Syria.

Ia berkata, ramai pelarian kini “yang berdekatan dengan barisan hadapan amat terdedah kepada keadaan yang boleh menjadi buruk lagi”. Ia muncul apabila meningkatnya pertempuran antara pejuang rejim disokong Rusia dan pemberontak di sekitar ibu negara wilayah Aleppo.

ARTIKEL YANG SAMA