33 dikuaranti...

33 dikuarantin selepas warga Oman diuji positif MERS

BANGKOK, 26 Jan – Pihak berkuasa kesihatan Thailand hari ini mengatakan mereka telah menempatkan seramai 33 orang dalam kuarantin selepas seorang warga Oman yang mendapatkan bantuan perubatan di kerajaan itu telah diuji positif Sindrom Pernafasan Timur Tengah (MERS).

Lelaki yang berusia 71 tahun itu, tiba di Thailand pada Jumaat diserang demam yang doktor-doktor di Oman tidak dapat merawatnya, kata para pegawai Thailand.

Dia yang diuji positif atas penyakit berjangkit itu, yang membunuh lebih 30 orang di Korea Selatan tahun lepas selepas penyakit berkenaan meletus, mencetuskan huru-hara untuk mengesan sesiapa saja yang telah bersentuhan dengannya.

“Terdapat 33 orang dalam pemerhatian,” kata Kementerian Kesihatan Awam Thailand hari ini.

Pihak berkuasa Thailand mengatakan bahawa terdapat sekitar 40 orang yang telah bersentuhan dengan lelaki itu dijangka berada dalam risiko tinggi termasuk 22 penumpang yang bersamanya dalam pesawat, dua pemandu teksi, empat kakitangan hotel, 11 kakitangan hospital dan seorang ahli keluarganya.

MERS, yang pertama kali dikesan di Arab Saudi pada 2012, dianggap virus membawa maut namun kurang berjangkit daripada Sindrom Pernafasan Akut Teruk (SARS), yang membunuh ratusan orang apabila ia menular di Asia lebih sedekad yang lalu.

Korea Selatan hanya baru-baru ini mengumumkan penamatan penularan MERS yang menjangkiti lebih 186 orang, membunuh 36 dan memaksa lebih 17,000 orang untuk dikuarantin.

Thailand adalah hab pelancongan serantau utama dan ramai yang datang ke sana untuk mendapatkan rawatan perubatan. – AFP