330 juta deri...

330 juta derita akibat kemarau

NEW DELHI, 20 April (AFP) – Kira-kira 330 juta orang menderita akibat kemarau di India, menurut kerajaan, ketika negara itu masih lagi dilanda kekurangan air teruk dan para petani miskin mengalami kerugian hasil tanaman.

Salah seorang peguam paling kanan kerajaan, PS Narasimha memberitahu Mahkamah Agung bahawa suku daripada penduduk negara itu, yang merangkumi 10 negeri, telah dilanda oleh kemarau selepas berdepan monsun malap selama dua tahun berturut-turut.

Narasimha mengatakan kerajaan telah mengeluarkan dana kepada rantau yang terjejas di mana kekurangan hujan yang melumpuhkan telah memaksa catuan air minuman kepada beberapa komuniti.

Ketika musim panas melanda India, laporan ahli keluarga dan para petani di kampung terpencil terpaksa merantau jauh untuk mencari air selepas perigi mereka kering yang telah mendominasi media tempatan.

Narasimha memberi jumlahnya kelmarin, selepas NGO memfailkan petisyen yang meminta mahkamah tinggi untuk mengarahkan kerajaan Perdana Menteri Narendra Modi untuk mempertingkatkan bantuan kepada kawasan yang dilanda teruk.

Jumlah itu muncul ketika suhu tinggi melanda bahagian timur, tengah dan selatan India beberapa minggu kebelakangan, dengan ramai yang meninggal dunia akibat strok haba.

Ratusan orang terutamanya yang miskin meninggal dunia pada kemuncak musim panas tahunan di India, di mana suhu telah meningkat sebelumnya daripada biasa, meningkatkan kebimbangan tentang angka korban keseluruhan tahun ini.

“Kami telah mencatatkan suhu tinggi dalam bulan-bulan ini setelah lebih 100 tahun,” kata pesuruhjaya bantuan di negeri Orissa, P.K. Mohapatra memberitahu AFP.

Jabatan meteorologi India hari ini telah mengeluarkan amaran gelombang haba bagi Orissa dan dua negeri lain, dengan ramalan suhu meningkat 45 darjah Celsius (113 darjah Fahrenheit) dalam beberapa hari akan datang.

Semua sekolah di Orissa telah ditutup sehingga minggu depan disebabkan kepanasan itu, sementara bantahan telah diadakan seterusnya di utara bandar Barat Bengal berhubung kekurangan air.

“Ratusan penduduk di bandar Howrah pada Isnin telah menyekat jalan raya utama atas bantahan bekalan air yang tidak mencukupi,” kata Baren Das, pegawai dari syarikat perbandaran Howrah.

Ahli politik telah dikecam kerana membazir air ketika mereka berkunjung ke rantau yang dilanda kemarau, dengan rakaman pada Selasa menunjukkan tangki air di negeri Karnataka telah menyembur jalan berhabuk menjelang ketibaan ketua menteri, sehingga mencetuskan kemarahan.