35 cedera kem...

35 cedera kemalangan kereta api

JAKARTA, 23 Sept (AFP) – Sekurang-kurangnya 35 orang cedera Rabu apabila sebuah kereta api komuter melanggar bahagian belakang kerita api yang lain di stesen ibu negara Indonesia, Jakarta semasa waktu sibuk, kata seorang pegawai.

Rakaman televisyen menunjukkan kedua-dua kereta api berlanggar satu dengan yang lain, mengundang kerosakan yang besar kepada bahagian depan dan belakang kerita api berkenaan. Pemandu kerita api itu kemudian melaporkan kecemasan itu untuk membawa keluar mangsa yang cedera.

Beberapa gerabak kereta api yang dilanggar tersasar akibat kejadian itu. Pemandu kereta api yang lain telah dilaporkan terperangkap di dalamnya dan usaha menyelamat memaksa mereka untuk masuk dengan bar logam untuk menyelamatkan mangsa.

“Setakat ini 35 orang, termasuk pemandu kereta api, telah dibawa ke hospital,” Eva Chairunisa, jurucakap pengendali Kereta Commuter Line, memberitahu stesen TV tvOne.

Beliau berkata kebanyakan mangsa adalah wanita kerana gerabak pertama dan terakhir kereta api komuter di Jakarta dikhaskan untuk wanita. Ia tidak dapat memastikan keadaan sebenar mangsa yang tercedera.

Siasatan telah dijalankan ke atas punca kemalangan di stesen Juanda pada keadaan yang sibuk, yang membawa beribu-ribu penumpang setiap hari dalam dan keluar dari metropolis lebih 10 juta, kata jurucakap itu.

Beribu-ribu pengguna berhadapan dengan kelewatan berikutan perkhidmatan kerita api itu ditutup selepas kejadian itu berlaku.

Kemalangan pengangkutan adalah perkara yang biasa berlaku di Jakarta, di mana jalan penuh sesak dengan deretan kerita , motosikal, bas dan kereta api yang sudah lama dan teruk masih dikekalkan.

Pada tahun 2013 tujuh orang terbunuh dan puluhan lagi cedera apabila sebuah kereta api komuter berlanggar dengan sebuah kapal tangki bahan api di lintasan Jakarta dan terbakar.